Persikopaj från Apulien

Från den italienska klacken, närmare bestämt Apulien kommer detta recept på persikopaj. Receptet är hämtat från Hannu Sarenström och Sanna Töringes reseskildring/kokbok Syditaliens kök och skafferi, (Bonnier Fakta, 2014).

Foto: Hannu Sarenström

Foto: Hannu Sarenström

 

PERSIKOPAJ

DEG:
3/4 dl mandel
1/2 tsk fänkålsfrön
1 1/2–2 dl mjöl
6 msk kallt smör
3/4 dl socker
1 nypa salt
1 ägg
1 msk iskallt vatten

FYLLNING:
5 msk aprikosmarmelad
10–12 persikor eller fikon, plommon, aprikoser

TILL PENSLING:
3 msk socker
1 äggula
1 msk mjölk
1 msk pinjenötter eller mandel

Skålla och skala mandeln. Rosta fänkålsfrön i en torr stekpanna. Kör allt i matberedaren tills det blir finfördelat. Häll i mjöl, smör, socker och en nypa salt.

Kör igen tills det blir smuligt. Häll i en blandning av 1 ägg och 1 msk iskallt vatten. Kör igen tills det blir en deg. Ta upp den på mjölat bord, forma till en boll och tryck ut i smord form. Degen räcker till en form som är 25 cm i diameter, men man kan förstås ha en mindre. Tryck upp på sidorna så att den är tunn och fin. Täck med plastfolie och stoppa in i frysen 30 minuter. Ta ut, ta bort plasten, pricka pajbotten och förgrädda i 10–12 minuter i 200 grader.

Bred aprikosmarmelad över den gräddade bottnen. Halvera persikorna eller den övriga frukten och lägg dem i formen. Blanda äggula, socker och mjölk och pensla blandningen på de synliga delarna av kakan. Strö över pinjenötter eller halverad skalad mandel. Grädda 25–30 minuter i 175 graders ugn. Passa noga så att kanten inte blir bränd. Servera varm eller ljummen, gärna med ricotta som rörts ut med aningen socker.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera