Pers julsallad

Pers julsallad©Martin Löf1

Foto: Martin Löf

Per Morberg skapar en julklassiker

Per Morberg hävdar att han har skapat en ny svensk klassiker och jag är benägen att hålla med honom. En välsmakande fräsch sallad passar perfekt tillsammans med alla andra läckerheter i jul.

”Det är både själva innehållet i salladen och dressingen som gör den så god”, säger Per Morberg. ”När apelsiner möter hackade valnötter, ädelost, fransk senap, äppelcidervinäger och krispig bacon händer det något. Det blir en julklassiker”.

Till 4-6 personer

fina blandade salladsblad
10 cm purjolök
1 morot
1 liten rödlök
1 stjälk bladselleri
2 tomater
1 rött äpple
1 apelsin
50 g valnötskärnor
150 g grönmögelost
ca 140 g bacon

Dressing
saften av 1 apelsin + 1/2 citron
2 tsk strösocker eller 1 msk honung
1 msk fransk senap
5 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och nymalen svartpeppar

Skölj salladsblad och purolöken. Skala moroten. Skala och skiva löken.
Skär purjolöken, moroten och selleristjälken i tunna strimlor (julienne). Kärna ur och strimla tomaterna. Tärna äpplet. Skala och filea apelsinen.
Rosta valnötskärnorna i en het, torr stekpanna och hacka dem.
Blanda alla grönsakerna med frukten och nötterna. Smula ner grönmögelosten.
Mixa alla ingredienserna till dressingen.
Knaperstek baconet i en torr stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper.
Vänd ner dressingen i salladen strax före serveringen och toppa med det nystekta baconet.

MorbergbokReceptet kommer från boken Per Morberg firar jul (2013, Bonnier Fakta). Läs mer om boken i Jul: Mannerström vs Morberg.

 

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera