Peppes franska potatissallad

Peppes franska potatissallad

Peppes franska potatissallad

Kanske är det pretentiöst att kalla det för min franska potatissallad eftersom jag helt enkelt använder de ingredienser som jag tycker passar om man vill laga en potatissallad baserad på olja istället för majonnäs eller crème fraiche. Det är ju inte ovanligt att man bjuds på just en fräsch potatissallad med kapris, cornichons och olja när man beställer lunch en varm sommardag i Frankrike. Genom att använda olja istället för t ex majonnäs blir salladen lite mindre mäktig.

Jag har under årens lopp experimenterat mig fram med olika ingredienser och kommit fram till att det är gott med olika grönsaker som är inlagda. Syran och sötman i lagen gör att t ex syltlök och inlagd gurka passar utmärkt ihop med den milda potatisen. Prova dig fram med olika sorters senap. Den franska senapstillverkaren Maille har flera bra senapssorter smaksatta med t ex dragon. Dessutom brukar man kunna få tag i dom i välsorterade livsmedelsbutiker. En av mina favoriter som smaksättare är Maille Provencale med tomat och mustiga kryddor – passar till det mesta utom kanske just potatissallad! En variant är att använda en söt stark svensk senap vilket ger potatissalladen lite sting.

4 personer

800 g färskpotatis
1 dl hackad inlagd gurka (cornichons eller vanliga svenska inlagda gurkor)
1 dl syltlök
2 msk kapris
1 äpple
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl god olja
½ dl lag från gurkan eller syltlöken
1 msk Dijonsenap eller söt stark svensk senap
italiensk salladskrydda
1 krm dragon
salt
svartpeppar

  1. Koka potatisen och låt den svalna.
  2. Gör en dressing genom att blanda olja och lag med den pressade vitlöksklyftan, senapen och kryddorna.
  3. Dela potatisen, hacka grönsakerna och äpplet och rör ner i dressingen.  Smaka av
  4. Slå över potatisen och blanda försiktigt så den inte går sönder.
Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar