Pastejer med olika grönsaksfyllningar

syditalien1Från Hannu Sarenström och Sanna Töringes bok Syditaliens kök och skaffer, (Bonnier Fakta, 2014) har vi hämtat dessa recept på pastejer med olika grönsaksfyllningar. Läs mer om boken här på Smak för mat.

PASTEJER MED OLIKA GRÖNSAKSFYLLNINGAR

Får man snits på dessa pastejer är ens lycka gjord, då kan man alltid ordna fest och göra sina vänner nöjda. De är så goda!

DEG FÖR TRE FYLLNINGAR:

5 g, ca 1 tsk färsk jäst
2–2,5 dl vatten
1/2 kg durumvetemjöl
1/2 dl olivolja
salt

Lös upp jästen i ljummet vatten. Häll mjölet på ett bord, blanda först i oljan, lite salt, sedan degvätskan, lite i taget. Degar av detta slag och även pastadegar blandas alltid på bakbord, aldrig i bunke. Knåda och låt jäsa en timme i plastpåse.

Grädda alla tre pastejsorterna i 200 graders ugn i 15–20 minuter. Man kan välja att göra alla tre sorterna eller bara en.

pastejer

Foto: Hannu Sarenström

 

PASTEJER MED AUBERGINE
CASSATINA CON MELANZANE

1 liten aubergine
olivolja att steka i
ca 1 dl snabb tomatsås, se nedan
2–3 msk rostade brödsmulor
1 dl grovriven ost, gärna lagrad herrgård, som påminner om siciliansk caciocavallo
salt
1 ägg
2–3 msk riven parmesanost

Skala auberginen, skär den i sockerbitsstora kuber, stek i olja, blanda med lite tomatsås, rostade brödsmulor, lite salt och riven ost. Smaka av. Kavla ut en tredjedel av degen och ta ut rund- lar, med hjälp av en tekopp. Lägg en klick av aubergineröran på, vik ihop kanterna så att det blir som en liten skål av degen. Täck slutligen auberginefyllningen med en blandning av ägg och riven parmesanost.

ENKEL SNABB TOMATSÅS
SUGO DI POMODORI

Hacka en vitlöksklyfta och låt den mjukna i lite olivolja i en gryta. Skålla och skala ungefär ett halvt kilo tomater och ta helst också bort kärnorna. Om man har körsbärstomater, som ofta har mera smak, så behöver man inte göra detta. Sanningen att säga brukar vi själva varken skala tomaterna eller ta bort kärnorna, oavsett storlek, men italienarna gör så om de inte passerar såsen efteråt. Det går förstås också bra att använda hela konserverade tomater av god kvalitet. Ibland kan det vara att föredra, om man har att välja på färska vinterbleka tomater utan smak. Lägg i tomaterna och låt koka sakta i 15 minuter utan lock. Rör om någon gång. Hacka eventuellt basilika och blanda i, smaksätt med salt och peppar, kanske även med en nypa socker.

PASTEJER MED SPENAT
FOGOTTINA CON SPINACI

1/2 kg färsk spenat
1 vitlöksklyfta
olivolja att steka i
en nypa chiliflagor, som är smulad torkad chilifrukt
2 msk russin
2 msk pinjenötter

Anna lär mig ett nytt sätt att handskas med spenat. Skölj spenatbladen väl, låt rinna av, strö salt på, låt ligga en stund och krama sedan ur vätskan. Strimla spenaten, fräs den snabbt i lite olja tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta, chiliflagor, russin och pinjenötter. Russinen ska helst vara blötlagda en liten stund. Kavla ut en tredjedel av degen. Ta ut rundlar med hjälp av ett tefat, ca 12–13 cm i dia- meter. Det räcker till 6 rundlar om man även kavlar om den degen som skärs bort mellan rundlarna. Lägg fyllningen på mitten och vik ihop som till en halvmåneformad pirog.

PASTEJER MED LÖK
FOCACCIA CON CIPOLLA

2 lökar, gula eller röda
olja att steka i
salt, svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 dl ost, går bra med t ex svensk lagrad herrgård

Skär löken i skivor, stek länge i olja, men utan att löken blir brun. Smaksätt med salt, svartpeppar och ganska mycket torkad oregano.

Kavla ut en tredjedel av degen till en rektangel. Det ska vara tunt, använd extra mjöl till utkavlingen. Bred ut löken på mitten av degen, strö över riven ost och vik ihop från båda sidor till en avlång längd, ca 40 cm lång. När man serverar pastejen skär man den sedan i 6–7 bitar.

 

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Kommentera