Pastalåda med spenat och rotsaker

Denna goda, krämiga pastalåda tror jag nog att man kan ”lura” i den mest inbitne köttätaren utan att de saknar köttet.

Pastalåda H

Pastalåda med spenat och rotsaker. Foto: Thomas Harrysson

Till 4 personer behövs

  • 4 portioner lättkokta makaroner eller annan pasta
  • 1 sats grönsakssås (se nedan)
  • 1 sats spenatstuvning (se nedan)

Varva spenatstuvning med makaroner och grönsakssås. Grädda i ugn, 180 ℃ i cirka 40-50 minuter.

GRÖNSAKSSÅS

  • 200 gr finrivna eller malda morötter, palsternacka och selleri
  • 1/2 dl färdigkokta linser
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 100 gr skalade finhackade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl torkad basilika
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 msk färsk finhackad persilja
  • 1 msk socker
  • salt
  • svartpeppar

Fräs lök, morötter, palsternacka, selleri, linser och vitlök i olivoljan. Häll på buljong, tomathacket och tomatpurén.

Låt stå och puttra på svag värme i cirka 10 minuter (kokar det torrt är det bara att späda med vatten). Red av med majsstärkelse.

Blanda till sist i basilika, timjan, oregano, persilja, paprikapulver och socker. Koka ytterligare 5 minuter och smaksätt med salt och peppar.

SPENATSTUVNING

  • 300 gr blancherad grovhackad spenat (finns att köpa fryst)
  • 2 msk margarin
  • 1 1/2-2 dl vispgrädde eller béchamelsås (vitsås)
  • 2 dl riven ost
  • 1/2 tsk salt (tänk på att en del ost är salt)
  • ev vitpeppar och muskot
  • ev parmesanost

Fräs spenaten i margarin och låt den sedan koka så torr som möjligt. Tillsätt ost och grädde.

Layout 1Receptet på pastalådan kommer från Eva Andersson & Stefan Grynges trevliga kokbok 52 gröna måndagar (Pagina Förlag, 2013). Läs mer om kokboken i vår recension här på Smak för mat.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera