Denna goda, krämiga pastalåda tror jag nog att man kan ”lura” i den mest inbitne köttätaren utan att de saknar köttet.
Till 4 personer behövs
- 4 portioner lättkokta makaroner eller annan pasta
- 1 sats grönsakssås (se nedan)
- 1 sats spenatstuvning (se nedan)
Varva spenatstuvning med makaroner och grönsakssås. Grädda i ugn, 180 ℃ i cirka 40-50 minuter.
GRÖNSAKSSÅS
- 200 gr finrivna eller malda morötter, palsternacka och selleri
- 1/2 dl färdigkokta linser
- 2 msk olivolja
- 1/2 finhackad gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl grönsaksbuljong
- 100 gr skalade finhackade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 dl torkad basilika
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk timjan
- 1/2 tsk oregano
- 1 msk färsk finhackad persilja
- 1 msk socker
- salt
- svartpeppar
Fräs lök, morötter, palsternacka, selleri, linser och vitlök i olivoljan. Häll på buljong, tomathacket och tomatpurén.
Låt stå och puttra på svag värme i cirka 10 minuter (kokar det torrt är det bara att späda med vatten). Red av med majsstärkelse.
Blanda till sist i basilika, timjan, oregano, persilja, paprikapulver och socker. Koka ytterligare 5 minuter och smaksätt med salt och peppar.
SPENATSTUVNING
- 300 gr blancherad grovhackad spenat (finns att köpa fryst)
- 2 msk margarin
- 1 1/2-2 dl vispgrädde eller béchamelsås (vitsås)
- 2 dl riven ost
- 1/2 tsk salt (tänk på att en del ost är salt)
- ev vitpeppar och muskot
- ev parmesanost
Fräs spenaten i margarin och låt den sedan koka så torr som möjligt. Tillsätt ost och grädde.
Receptet på pastalådan kommer från Eva Andersson & Stefan Grynges trevliga kokbok 52 gröna måndagar (Pagina Förlag, 2013). Läs mer om kokboken i vår recension här på Smak för mat.
No comments yet.