Pasta med pesto med syrad baconsallad

52-3Pasta med pesto är en av Louise Johanssons favoriträtter. Genom att smaksätta det knaperstekta baconet med vitvinsvinäger smakar det som på en riktig restaurang, säger Louise.

4 portioner (tillagningstid ca 30 minuter)

500 g färsk pasta
300 bacon
2 msk rapsolja till stekning
1 msk vitvinsvinäger + 1 msk till slungning av salladen
½ rödlök, skivad
2 dl rucola
salt och nymald svartpeppar

Pesto
1 kruka basilika
2 dl ruccola
2 vitlöksklyftor
½ citron, pressad saft
2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
2 dl pinjenötter, rostade (spara ½ dl till garnering)
1 ½ dl riven parmesanost (spara lite till garneringen)

  • Mixa alla ingredienser till peston, utom pinjenötterna och parmesanosten, till en slät sås. Tillsätt pinjenötterna och osten och pulsmixa några gånger så att det fortfarande är lite hela nötbitar kvar.
  • Skiva och stek baconen krispiga i olja i ca 4 minuter. Tillsätt vitvinsvinägern när 1 minut kvarstår och låt koka in. Lägg upp på ett fat med hushållspapper så att överflödigt  fett försvinner.
  • Koka pastan i 1 minut mindre än vad anvisningen på förpackningen anger. Fräs 1 ½ dl pesto i en stor panna i ca 1 minut. Tillsätt och vänd i pastan och låt koka samman i 2 minuter.
  • Slunga bacon, rödlök och rucola tillsammans med vitvinsvinäger, salt och peppar och lägg ovanpå pastan. Strö över resterande pinjenötter och parmesanost och klicka eventuellt över lite mer pesto. Servera!

Tips!
Ersätt baconet med stora kaprisbär som du knapersteker i 2 msk smör på medelvärme i cirka 5 minuter. Blir hur gott som helst! Du kan också testa att ersätta basilikapeston med svensk pestovariant bestående av mandel, dill, babyspenat, lagrad präst- eller Västerbottenost). Du toppar du istället med handskalade räkor istället för bacon.

omslag-52Receptet kommer från Louise Johanssons bok 52 helger (2013, Bonnier Fakta). Läs mer om boken i Något att längta efter – 52 helger.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera