Pasta alla puttanesca

Foto: Magnus Carlsson

Foto: Magnus Carlsson

En klassisk pastarätt som enligt kokboksförfattaren Lisa Lemke sägs ha kommit till bland anställda på 50-talets italienska statliga bordeller, där man mest bara hade konserver att tillgå. Pasta alla puttanesca betyder just ”skökans pasta”.

Lisa Lemke berättar att oliver, sardeller, kapris och krossade tomater har kommit att bli säkra stapelvaror hos henne. I det här receptet kokar hon den färska pastan direkt i såsen, vilket gör att man behöver mer salt och vätska än normalt. Kokar du däremot pastan i eget vatten kan du utesluta vattnet i puttanescasåsen.

4 portioner (ca 25 minuters tillagning)

1 ½ gul lök
3 vitlöksklyftor
½ chili
130 g urkärnade svarta kamalataoliver
ca 12 sardellfiléer
½ dl små kapris
olivolja
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
salt och svartpeppar
5 dl vatten
500 g färsk tagliatelle

Till servering:

riven parmesan och grovhackad bladpersilja

  1. Skala och strimla löken. Skala vitlöken och hacka den och chilin fint. Hacka även oliver och sardeller fint. Hacka kaprisen grovt.
  2. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt oliver, sardeller samt kapris och fräs en kort stund. Rör ner krossade tomater samt vatten och koka upp. Låt koka samman på medelvärme i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Separera pastan försiktigt och vänd ner den i såsen. Låt sjuda på svag värme och under lock i ett par minuter eller tills pastan är färdigkokt. Rör om då och då under tiden och tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
  3. Smaka av pastan med salt, strö över parmesan och persilja och servera genast.

Allt i en grytaomslagTack Lisa Lemke för att du delar med dig av ditt recept ut kokboken Allt i en gryta (2013, Bonnier Fakta). Läs mer om Allt i en gryta!

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera