Päronsnaps med rosmarin och lager

äppelsnaps

Med hösten kommer lugnet. Mognad och djupa smaker. Det vi skördar för att smaksätta höstens snaps med stämmer väl till den mat vi så gärna lagar på hösten; mustig grytor, svamp och rotfrukter. Det ger en tillfredsställelse att samla – nötter, frukt och bär. Smakerna sparar vi på flaska för att njuta av ända fram till nästa höst.

I denna päronsnaps får den peppriga rosmarinen och det varmt kryddiga lagerbladet möta det milda, lite söta päronet. Resultatet blir en snaps att servera till en bit ost eller lammstek. Päronsnapsen tar lite tid på sig för att få sin rätta smak, men den är väl värd att vänta på.

2 päron
1 kvist rosmarin
1 lagerblad, gärna färskt
50 cl brännvin, gärna Brännvin Special

Klyfta päronen och lägg dem i en glasburk tillsammans med rosmarin och lagerblad. Tillsätt brännvinet. Efter fem dagar plockas rosmarin och lagerblad upp. Låt päronen ligga kvar och dra i minst två månader. Sila och lagra mörkt.

Päron, rosmarin och lagerblad är en riktigt lyckad kombination, inte bara i snaps utan även i desserter. Hacka blad av rosmarin i päronpaj eller inkokta päron. Låt ett lagerblad eller två få koka med i vaniljsåsen som ska serveras till.

Tack Eva Olsson på Österlenkryddor för att du delat med dig av receptet!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera