Pain bagna – utflyktsmacka med tonfisk och grönsaker

mackaPain bagna är en härlig utflyktsmacka med tonfisk och grönsaker. Här är mackan allt i ett. Receptet kommer från Maria Zihammou och hennes bok Fransk bistro.

Maria berättar att när hon och hennes mamma var i Nice köpte de pain bagna från ett stånd nära stranden – urgröpa vita bröd fyllda med en sallad på tonfisk, grönsaker och oliver. En dressing med dijonsenap gör hela mackan saftig och god. Helt enkelt en hel måltid i ett bröd.

4 personer

4 runda vita bröd
1 burk tonfisk
2 tomater
¼ gurka
½ rödlök
4 sardeller
1 dl svarta oliver
2 kokta ägg i klyftor

vinägrett

2 msk vitvinsvinäger
4 msk god olivolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk franska örter eller timjan
salt och nymald svartpeppar

• Skär av ett lock på bröden och gröp ut lite i mitten av underdelen. Häll av spadet från tonfisken och mosa den med en gaffel på en tallrik. Skiva tomaterna i tunna skivor. Dela i halvor om de är för stora. Skala och kärna ur gurkan. Skär den i små kuber. Skiva rödlöken tunt.

• Fyll bröden med tonfisk, tomatskivor, gurka och lök. Toppa med sardell, oliver och ägg.

• Vispa samman ingredienserna till vinägretten i en skål, smaka av med salt och peppar. Häll någon matsked vinägrett över fyllningen och lägg på brödlocket. Låt gärna bröden stå en stund och dra åt sig alla smaker. Rosévin till rekommenderas!

Fransk bistroReceptet kommer från boken Fransk bistro av Maria Zihammou (2013, Semic). Läs gärna om boken i Fransk mat när den är som bäst.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera