På grillen i dag: kamben

kamben

 

Helgen som gått har erbjudit fantastiskt sommarväder. Vad passar då bättre än att sätta fart på grillen? Vi använder sedan några år gasolgrill. Jag vet att de finns de som anser att det inte är på riktigt om man inte grillar på ”hederlig” kolgrill, men vi tycker att gasolgrillen är nog så bra. En stor fördel är att den uppnår önskad temperatur ganska omgående. Så för oss lite oorganiserade passar det utmärkt!

I lördags grillade vi kamben. Kambenen är den del av ryggraden som blir kvar när karrén och kotletterna skurits ut. Man måste nog gilla att äta med händerna om man tillfullo ska njuta denna delikata rätt, inget för Nobelmiddagen alltså!

Hur tillagar man då kambenen bäst? Vi kokar alltid benen först i buljong under 45-60 minuter. Då minimerar man risken att bränna kambenen, eller för all del att de inte blir helt färdiggrillade. Därefter gnider vi in köttet med en rub – kryddblandning. Det finns en uppsjö olika smaker att tillgå i affärerna om man inte vill göra en egen. Vi brukar fuska och tar oftast någon färdig kryddblandning. Variera gärna smaken. Nu är det dags att börja grilla. Först grillar vi ovansidan i ca en kvart, därefter vänder vi på ”steken”, smetar på ett lager med barbequesås på ovansidan och grillar ytterligare en kvart.

Sedan är det bara att njuta! En god potatissallad, lite grillad majs, en sallad och ett glas rödvin och succén är given. Glöm bara inte berget med servetter!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera