Ostspätzle med råkostsallad

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Från Andreas Froebrich nya kokbok Sehr Gut! Den goda tyska maten, (Massolit Förlag, 2015) har vi hämtat detta recept på ostspätzle med tillhörande råkostsallad. Läs mer om boken här. Andreas Froebrich är född i gamla Östtyskland men lever sedan några år i Sverige.

KÄSESPÄTZLE – OSTSPÄTZLE

Pasta på tyska. Man gör en lös pastadeg på mjöl, vatten, ägg, muskot, salt och peppar. Och sedan är det ett speciellt tillverkningssätt. Det finns tydligen kinesiska nudlar som görs på samma sätt. Men här, med emmentalerost, är det en rätt från södra Tyskland.

4 PORTIONER
8 1⁄2 DL VETEMJÖL
1 MSK SALT
8 ÄGG
1 DL VATTEN
2 GULA LÖKAR
200 G OST (EMMENTALER)
SMÖR ELLER OLJA TILL STEKNING
1⁄2 TSK MALEN MUSKOT
1⁄2 TSK VITPEPPAR SALT

ÖL SOM PASSAR TILL
Weizenbier, Pils, Kölsch

Blanda vetemjöl, salt, ägg och vatten till en slät och tjock smet.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Över det kokande vattnet håller du en skärbräda och en stekspade. Häll sedan lite smet i taget på skärbrädan och dra med stekspaden så att smeten rullar ihop sig till en sträng och landar i det kokande vattnet. Alternativt går det att hälla smeten i en potatispress och långsamt pressa strimlor av smet ner i det kokande vattnet. När strimlorna är färdiga flyter de upp till ytan och kan då fångas upp med en hålslev. Låt spätzlestrimlorna få torka på exempelvis en kökshandduk eller på hushållspapper.

Strimla de gula lökarna och riv osten. Bryn löken i smör eller olja och tillsätt sedan spätzlen. När spätzlen fått stekyta tillsätt muskot, vitpeppar, en nypa salt och till sist den rivna osten. Vänd allt i stekpannan några gånger tills osten har smält. Servera.

Tips: Spätzlen kan förberedas innan den steks, då den kan förvaras i kyl i cirka 2–3 dagar. Vid förvaring i kyl, tillsätt lite olja så att spätzlen inte klibbar ihop.

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

 

ROHKOSTSALAT – RÅKOSTSALLAD

Råkostsallad med surkål och pumpernickel fick jag mycket under skoltiden. En råkostsallad på morötter, vitkål, rödbetor, gulbetor, blomkål – alla möjliga grönsaker. Har man en mandolin blir det tunna fina strimlor. Låt det ligga i iskallt vatten så blir det riktigt knaprigt.

Det är också gott att ha i surkål, och lite grönsallad. Tillsammans blir det en riktigt fräsch sallad. Pumpernickel är ett älskat bröd i hela Tyskland. Mycket av det hälsotänk som spridits över världen de senaste åren har länge varit starkt och stort i Tyskland.

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

4 PORTIONER
2 MORÖTTER
2 GULA MORÖTTER
1 RÄTTIKA
5 RÄDISOR
2 RÖDBETOR
2 GULBETOR
1 BLOMKÅLSHUVUD
2 SALLADSLÖKAR
2 MSK PUMPAFRÖ
2 MSK SURKÅL
2 SKIVOR PUMPERNICKEL

VINÄGRETT
2 MSK OLJA
1 MSK VITVINSVINÄGER
1 KRM SALT
1 KRM PEPPAR

Skala morötterna och rättikan och skiva tunt. Tvätta rädisor, rödbetor och gulbetor ordentligt och skiva med skalen kvar. Även blomkålen ska skivas tunt. Strimla salladslöken tunt på längden med kniv.

Ta fram 6 små skålar eller koppar och fyll med iskallt vatten. Det går att ta i isbitar för att få det riktigt kylt. Dela upp grönsakerna i de olika skålarna för att de inte ska färga av sig på varandra. Låt ligga i cirka 5 minuter så att de blir riktigt krispiga. Tanken med vattnet är även att grönsakerna ska tappa lite av sin färg innan de blandas till en sallad.

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten i en skål.

Ta upp grönsakerna ur vattnet och låt dem torka på kökshandduk eller hushållspapper. Lägg dem i en skål och häll på vinägretten. Blanda försiktigt.

Avsluta med att strö över pumpafrön och surkål.

Servera med pumpernickel. Råkostsalladen fungerar utmärkt att kombinera som tillbehör till exempelvis schnitzel, fläsklägg, ostspätzle, schupfnudeln med mera.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera