Ostron på fyra sätt à la Maria Zihammou

Ostron_omslag1Den 7 september firar vi ostrondagen. Kan detta göras på ett bättre sätt än att själv inmundiga dessa havets läckerheter? Hur ska ostronen då helst ätas? Många är vi väl som ”bara” pressar lite citron eller Tabasco på ostronet. Inte fy skam, men våga något nytt. Här serveras fyra nya såser/tillbehör till ostronen.

Recepten är hämtade ur boken Svenska ostron – havets juveler av E Öhman, Å Dahlgren & E Larsson, (Votum & Gullers förlag, 2015) och det är Maria Zihammou som är författare av recepten nedan. Boken är en kärleksförklaring till de svenska ostronen och du kan läsa mer om boken här på Smak för mat. I vår artikel finns en mycket bra handledning (som även den kommer från Svenska ostron – havets juveler) om hur man på bästa sätt ska öppna ett ostron.

Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

 

MED SHERRYVINÄGRETT
1 schalottenlök
½ dl sherry- eller rödvinsvinäger
1 nypa salt och 1 nypa nymald svartpeppar

Skala och finhacka löken. Blanda löken med vinäger, salt och nymald peppar. Servera i en skål till ostronen. När det är dags att äta, skeda en tesked vinägrett över det nyöppnade ostronet och njut till ett glas champagne.

MED HAVTORNSDRESSING
½ dl havtornsvinäger
½ röd chilifrukt
1 msk limesaft
1 tsk honung
1 nypa salt och 1 nypa nymald svartpeppar

Häll ner vinägern i en skål. Finhacka chilin och lägg ner med vinägern tillsammans med limesaft och honung. Blanda tills honungen löst sig och krydda med salt och peppar. Servera i en skål till ostronen och fördela ut över varje ostron vid servering.

MED FLÄSK OCH ÄPPLE
50 g sidfläsk
1 svenskt äpple
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
1 nypa nymald svartpeppar

Tärna fläsket i riktigt små bitar och stek det knaprigt i en panna. Låt det rinna av på hushållspapper. Dela och kärna ur äpplet och skär det i små tärningar, pressa över citronsaft. Blanda fläsk med äpple och gräslök. Smaka av med svartpeppar. Servera i en skål till nyöppnade ostron och drick mustig porter till.

MED RÄDISOR OCH GRÄSLÖK
4 rädisor
½ svenskt äpple
2 msk finhackad gräslök
½ citron
1 nypa nymald svartpeppar

Skiva rädisorna och äpplet i riktigt tunna skivor. Blanda med gräslöken och pressa över citronsaft. Krydda med svartpeppar.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera