Örtpaj med skinka

örtpaj med skinkaFKÖrtpaj med skinka är en fräsch sommarlunch men den passar också bra som mysig måltid en kulen kväll övriga delen av året. Eva på Österlenkryddor tipsar om att blanda flera sorters örter som ger pajen en ovanligt god smak. Det fungerar bra med både färska och torkade kryddor. Som huvudrätt räcker pajen till 4-5 personer.

Pajdeg

3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 ägg
1-2 msk kallt vatten

Kör snabbt samman mjöl och smör i en matberedare. Blanda ner ägg och vatten. Kavla ut pajdegen och klä en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda i 200 grader ca 15 minuter. Stöd kanterna med en folieremsa.

Fyllning

350 g ost, t ex västerbotten eller långlagrad grevé
5 dl crème fraiche
3 stora ägg eller 4 små
1 tsk farinsocker
1 vitlökskrydda
2 dl färska hackade örter eller 4 msk torkade (persilja, fransk dragon, timjan eller libbsticka)

Topping

Ruccolasallad
Körsbärstomater
Spickeskinka eller annan lufttorkad skinka

Riv hälften av osten grovt och skär resten i tärningar ca 1×1 cm. Pressa vitlöksklyftan.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajskalet och grädda i 200 grader ca 40 minuter. Låt svalna någon före servering och toppa med grönsakerna och skinkan.

Print Friendly

,

No comments yet.

Kommentera