Öl & Mat

Ol-och-matUnder de senaste åren har det kommit ut ett stort antal bra och inspirerande böcker om vin och mat. Därför känns det lite spännande att nu hitta en bok om Öl & Mat i bokhandeln.

För den med ett etablerat ölintresse är det kanske ingen nyhet att det finns många maträtter som har just öl som en viktig smaksättare och visst känner väl de flesta av oss till porterstek, en gammal klassiker. Under mina år i Belgien, ett paradis för ölälskaren, så blev jag bekant med några nya rätter med öl, bl a ”Carbonnade” något som man kan likna med sjömansbiff.

CeciliaMalin

Foto: Tine Guth Linse

När jag fick boken ”Öl & Mat” (Lind & Co, 2013) i min hand blev jag minst sagt förvånad över den mångfald av maträtter Cecilia Björk Tengå och Malin Kågerman Hansén kreerat och sammanställt som innehåller öl. Här hittar vi några klassiska recept som just sjömansbiff och porterstek men också betydligt mer oväntade recept som till exempel hallonkaramellölsås med mandelparfait. Boken innehåller inte bara recept på maträtter med öl i utan också recept på bra tilltugg till öl. Som exempel kan nämnas laxrullar med wasabi och ruccola som jag bjöd på och som uppskattades mycket på en fest strax innan jul.

Foto: Tine Guth Linse

Foto: Tine Guth Linse

Utöver ett sextiotal recept med foto av Tine Guth Linse så innehåller boken även en liten ölskola. De skriver om ölets historia, om hur man brygger öl. Det går även att läsa om den ”nya” trenden med mikrobryggerier. Här är en genomgång av olika ölsorter och om hur man genomför en ölprovning. En i stort bra introduktion till ölets ”underbara värld”.

Värt att nämna är att boken har vunnit ”Gourmand Wine books awards 2013” i Sverige. Därmed är den med i den slutliga tävlingen ”Gourmand best in the World” Det är bara att önska dem lycka till då tävlingen avgörs i april 2014.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera