Oemotståndliga chokladbollar

malmöcookingMånga är vi väl som gjort egna chokladbollar. Det är inte svårt men ack så gott! Om man gör sina chokladbollar på samma sätt som Titti Qvarnströms så blir de ännu godare.

Receptet kommer från Titti Qvarnströms nya bok Malmö Cooking (Norstedts, 2017). Läs mer om boken här på Smak för mat.

För att få till den där riktigt smarriga nötiga tonen på bollarna bryner jag först havregrynen tillsammans med smör och socker – det är hela hemligheten bakom världens godaste chokladbollar! Det skadar naturligtvis inte heller att använda färsk kokos…

125 g smör
½ vaniljstång
1 dl råsocker
4 dl havregryn
4 msk kakao
1 dl starkt kaffe
1 kokosnöt

Smält smöret i en kastrull tillsammans med den halverade och urskrapade vaniljstången. Tillsätt socker och låt det lösas upp. Tillsätt havregrynen och kakaon, och låt det brynas något under omrörning. Låt svalna.
Häll över kaffe och rör ihop till en massa som formas till runda bollar. Verkar massan smulig kan det behövas en påtår kaffe för att få till rätt konsistens.
Öppna kokosnöten, enklast är att gå ut och drämma den i kanten av ett trappsteg, förutsatt att trappan är av sten eller betong. Riv fruktköttet på rivjärn, rulla bollarna i kokosen.

Chokladbollar. Foto: Christoffer Lomfors

Chokladbollar. Foto: Christoffer Lomfors

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera