Nu äger jag en vakuumförpackare också…

Sealer1 (kopia)

När jag första gången såg en vakuumförpackare i affären för några år sedan var jag övertygad, äntligen en köksmaskin som jag INTE vill ha. Jag menar, hur spännande är det att ”plasta in” sin mat. Det kan ju inte behövas, eller hur?

Sedan köpte vi en sous vide, i vilken man tillagar maten i ett vattenbad. Men innan maten åker i badet ska den vakuumförpackas, (läs mer om sous vide här). Med andra ord, där satt jag med en vakuumförpackare likt förbaskat!

Men, tänkte jag, anledningen till att jag har en vakuumförpackare är ju bara för att jag ska kunna tillaga min mat sous vide, ingen annat.

När vi sedan skulle ut och resa en långhelg och hade några dessertostar i kylen funderade jag på om jag skulle chansa och behålla ostarna med risk för att hela köket skulle stinka vid hemkomsten eller om jag skulle slänga dem? Men så kom jag på att jag kunde ju testa att vakuumförpacka ostarna, för även om de skulle förfaras så stannar den oönskade doften i påsen. Till min stora glädje så var ostarna i samma utmärkta skick när vi kom hem som innan vi reste.

Och här börjar en ny era i vårt hem. Jag använder vår vakuumförpackare ganska ofta nu. Maten håller betydligt längre, ibland flera veckor längre. Detta gäller inte minst grönsaker.

Att hållbarheten förlängs så mycket beror på att när maten vakuumförpackas så tar man bort all luft. Och det är syret som gör att maten oxiderar och att bakterietillväxten tar fart.

En annan fördel med att vakuumförpacka maten är att om man tillagar t ex grönsakerna vakuumförpackade så stannar alla mineraler och vitaminer kvar i grönsakerna. De blir både godare och nyttigare.

vakuumMan kan även marinera kött, fisk och grönsaker genom vakuumförpackning. Smaken av marinaden kommer fram bättre och det går betydligt fortare.

Och har du nu en vakuumförpackare hemma så använd den gärna innan du fryser in maten också. Maten får ingen ”fryssmak” och den blir inte heller frostskadad utan smakar färsk och som nylagad eftersom plasten håller kvar smakerna i maten.

Så summa summarum – nu har jag en vakuumförpackare och jag är väldigt nöjd (även om jag känner mig lite präktig!).

Print Friendly

,

No comments yet.

Lämna ett svar