No-bake cheesecake med choklad och hallon är en lättbakad tårta med rik chokladsmak. Själva tårtbottnen är som en jättelik chocolate chip cookie – kan det bli godare?
12-16 bitar
Cookiebotten
75 g smör
75 g blandad choklad, t ex mörk choklad (70 %) och mjölkchoklad
2 1⁄2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1⁄4 tsk salt
1⁄4 tsk bikarbonat
1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1⁄4 tsk vaniljpulver
1 ägg
Cream cheese-fyllning
200 g mörk choklad (70 %)
200 g mjölkchoklad
300 g cream cheese
1⁄2 dl strösocker
2 1⁄2 msk Kahlúa (kaffelikör) eller starkt kaffe
3 1⁄2 dl vispgrädde
250 g färska hallon till dekoration
florsocker till pudring
Cookiebotten
1. Värm ugnen till 160°. Smörj en springform, 18 cm i diameter.
2. Smält smöret och låt det svalna. Hacka chokladen.
3. Blanda mjöl, kakao, salt och bikarbonat i en skål.
4. Blanda det smälta smöret, socker och vanilj i en annan större skål. Tillsätt ägget och vispa. Sikta ner mjölblandningen och blanda i den hackade chokladen tills det blir en deg.
5. Tryck ut degen i botten av formen och grädda i 20–23 minuter. Låt svalna.
Cream cheese-fyllning
1. Hacka chokladen och smält den. Låt svalna något.
2. Vispa cream cheese, socker och Kahlúa krämigt. Vänd ner den smälta chokladen med en slickepott och blanda till en jämn smet.
3. Vispa grädden och vänd ner den i smeten tills allt är ordentligt blandat.
4. Häll smeten över cookiebottnen, jämna till ovansidan med en sked eller vinkelpalett, täck med plastfolie och ställ in i kylen tills fyllningen är fast, i 4–6 timmar (eller över natten).
5. Ta ut tårtan och lossa den från formen. Värm formen lite med händerna på utsidan så går det lätt. Dekorera med färska hallon och lite florsocker.
Receptet är skapat av Linda Lomelino och kommer från hennes läckra bok Sweet food & photography (Bonnier Fakta, 2014). Vill du veta mer om Linda och boken så läs gärna Tårtornas drottning? Hon driver också bloggen Call me Cupcake. Där finns en mängd inspirerande bilder och recept. Du hittar henne dessutom på Instagram under profilen @linda_lomelino.
No comments yet.