Nässlor, ett riktigt vårtecken

nässlor2

Nässlor, både gott, nyttigt och en förbannelse i rabatten!

Min relation till brännässlor är tudelad. Ett härligt vårtecken, med den fantastiskt goda nässelsoppan, men också brända ben under sommaren. Och ogräsrensande i barndomens sommarrabatter på landet. Då lärde jag mig att nässlans rotsystem är enormt.

En, förvisso ganska stor, nässlas rötter kan vara flera meter långa, ganska tjocka och hopplösa att dra upp. Nässlan är ju en perenn växt så även om vi på våren ser en liten späd växt sa kan dess rötter vara enorma. Indianerna lär ha använt nässlor till att göra rep och tyg. skålfk

Nässlan har också använts som medicin under århundraden. Den är väldigt nyttig, innehåller mycket vitaminer, antioxidanter, järn och annat bra. Man har bland annat använt den för att bota gikt och mot dålig blodcirkulation. Den stimulerar ämnesomsättningen, lär vara bra mot håravfall eller varför inte låta rengöra hyn med en ansiktsmask med bas av nässlor.

Näringsrikast är de tidigt på våren när växten fortfarande är späd. Om man inte vill göra soppa på nässlorna (se recept) så kan man servera dem till t ex stekt fisk. Då förväller man de sköljda nässlorna i saltat vatten under 12 min. Pressa ut vätskan när de är klara och hacka dem grovt.  Vänd sedan ner dem i smält smör, tillsätt salt och peppar.

nässelsoppaEtt annat gott alternativ är att göra en pesto av nässlorna. Blanda 0,5 liter förvällda nässlor med två vitlöksklyftor, 1 knapp dl skalad mandel och 0,75 dl västerbottenost, olivolja och lite salt. Kör blandningen i en mixer, smaka av. Denna pesto är god att servera till pasta.

Nässlor kan användas i många andra maträtter också. Blanda ner förvällda nässlor i matbrödssmeten eller varför inte i omelettsmeten?

 

Men vad ska man då dricka till nässlorna? Se våra vinexperters tips – Ta vara på vårens smakupplevelser!

Tänk på! När man plockar nässlor så bör man se till att området där de växer är ”rent”. Nässlor som växer i områden där det finns nitrater i marken, som till exempel vid gödslad mark eller gödselstackar bör man undvika eftersom de lätt lagrar de nitrater som finns där.

Print Friendly
No comments yet.

Kommentera