My Fryday

myfryday1Jag måste erkänna att jag blev glad när jag såg Ylva Porsklevs kokbok My Fryday (Massolit förlag, 2015) första gången. Tänk att någon i dessa tider när allt ska vara så evinnerligt hälsosamt satsar på en bok om friterad mat.

Att friterad mat för det mesta blir godare är något människan vetat sedan urminnes tider och detta i de allra flesta matkulturer. Redan i Romarriket gjorde man friterade honunskakor, något som fortfarande äts i Italien. Att fritera maten är med andra ord ingen nymodighet. Under det skyddande lagret av frityrsmet blir fisken mjuk och mjäll, köttet saftigt och grönsakerna behåller sin krispighet.

I My Fryday får vi lära oss allt som är värt att veta om hur man bäst lyckas med sitt friteringsprojekt. Vilket sorts fett ska användas, vilken utrustning lämpar sig bäst, ska jag ha smet, panering eller inget alls när jag friterar? Detta och mycket annat får vi svar på i boken.

Sedan följer recepten, Ylva Porsklevs favoriter från all världens hörn – allt från snacks och smårätter som kroketter från Spanien och Italien, till huvudrätter som fish & chips och crab cakes. Men även desserter och bakverk som munkar och Zirghilragia (en honungsglaserad efterrättsravioli med en krämig fyllning av mandel och ricotta) har sin givna plats.

Så nu är det bara att börja fritera, och du behöver ingen fritös, det går bra med en vanlig tjockbottnad gryta eller kastrull.

 

 

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar