Morotskaka – en modern klassiker

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

I dag behöver morotskakan ingen närmare presentation – den har blivit en modern klassiker. Den här görs i långpanna och är bra när du vill bjuda många. Den går utmärkt att frysa om det mot förmodan skulle bli något över.

24–30 bitar

600 g morötter
300 g smör
6 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel

Glasyr:
200 g
smör 200 g
cream cheese
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad limesaft

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv morötterna fint, krama ur dem om de är väldigt blöta.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel i en skål.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och därefter de rivna morötterna.
Smörj och bröa en långpanna och bred ut smeten i den.
Grädda 40–45 minuter i mitten av ugnen.
Smält smöret till glasyren.
Rör ihop smör och cream cheese i en skål och blanda sedan ner florsocker, vaniljsocker och pressad limesaft.
Bred glasyren över kakan när den har kallnat och skär i lagom stora bitar.

BakatomslagReceptet kommer från boken Bakat från slottsträdgården Ulriksdal – tårtor, kakor och desserter av Katarina Nordgren (Bokförlaget Semic, 2015).

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera