Mera julgodis från Pernilla

Här kommer ytterligare tre recept från Pernilla Wahlgrens kokbok Pernillas Julgodis (Semic förlag, 2014). Tre klassiker för chokladälskaren som har en försvinnande åtgång!

Pernillas_julgodis_skarp_inl_10_juni.inddMANDELSPLITT

Här kommer några hemmaversioner av klassiska Aladdinask-praliner. Gissa hur mycket gladare värdinnan blir att få en ask hemgjorda praliner än en köpt ask? Mycket. Jag lovar. Och de tar inte längre tid att göra än vad det tar att traska till affären. Sätt igång!

ca 25 stycken

100 g mandelsplitter
200 g mjölkchoklad

Rosta mandeln hastigt i en torr het panna så att den blir gyllene och den goda nötiga smaken kommer fram. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner mandelsplittern i chokladen. Klicka ut små högar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Förvara chokladbitarna svalt i en burk med lock.

TRILLINGNÖT

Missa inte att rosta hasselnötterna först – det kommer fram mycket mer och fylligare nötsmak då.

ca 25 stycken

150 g hasselnötter
150 g + 50 g mjölkchoklad

Rosta hasselnötterna i en torr, het panna tills skalen börjar flaga och de får lite färg. Häll över dem på en kökshandduk och gnugga runt dem i handduken så att skalen lossnar.

Smält de 150 grammen choklad över vattenbad och ta från värmen. Lägg hasselnötskärnorna i chokladen och blanda om. Skeda upp tre nötter i taget och klicka ut dem på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Smält den resterande chokladen över vattenbad och häll över i en spritstyll eller i en fryspåse och klipp av ett litet hörn nertill på påsen. Ringla några tunna streck över trillingnötterna. Låt dem stelna helt och förvara sedan svalt i en burk med lock.

NOISETTETOPPAR

Brukar vara en barnfavorit i Aladdinasken med sin milda smak och lena konsistens. Den här varianten med mjölkchoklad och nötcrème brukar vara ännu populärare – hos både barn och vuxna.

ca 25 stycken

150 g mjölkchoklad
150 g nötcrème

Smält chokladen i en skål över vattenbad. Ta från värmen. Rör ner nötcrèmen (du hittar större förpackningar bland baksakerna än de små påsarna som finns i godishyllan). Låt chokladblandningen stelna en stund. Den ska vara mjuk och formbar, men tillräckligt fast för att inte flyta ut. När konsistensen är bra skedar du upp chokladen i en spritstyll. Spritsa sedan ut små toppar på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna helt. Förvara svalt i en burk med lock.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera