Medelhavskyckling

medelhavskyckling

Tycker du om citron, rosmarin, oliver, vitlök – och kyckling – så tror jag att du kommer att älska den här rätten. En oslagbar kombination av råvaror.

I receptet använder jag kycklinglår eftersom jag tycker det är en prisvärd och saftig del av kycklingen där benet ger god smak. Givetvis fungerar det bra även med andra delar av kycklingen t.ex. bröst eller klubbor.

Snåla inte med kryddorna. Det går bra att använda både färska och torkade kryddor men det blir snäppet godare med färska, som alltid. Dessutom är det vackert att dekorera med de färska kryddorna vid serveringen. Låt dig inte avskräckas av mängden vitlök. Eftersom de tillagas hela ger de inte alls samma intensiva smak som när man pressar dem.

4 portioner

4 kycklinglår
2 morötter
2 rödlökar
1 citron
20 svarta och gröna oliver
7 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk soja
1 tsk flytande honung
½ tsk sambal oelek
rikligt med färska eller torkad rosmarin och timjan
1-2 dl torrt vittvin
svartpeppar och salt

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kycklinglåren med 1msk olja blandat med soja, honung och sambal oelek. Lägg dem i en ugnseldfast form och krydda med salt och peppar.

Skala vitlöken och morötterna och dela morötterna i jämna bitar. Fördela dem i formen och pensla dem med lite olja.

Sätt in formen i ugnen i 15 minuter.

Skala och skär rödlöken i klyftor och pensla den med lite olja. Borsta och skär citronen i klyftor och fördela sen rödlök, citron och oliver i formen. Strö över de hackade örterna och ta ett extra tag med pepparkvarnen. Tillsätt vinet och sätt tillbaka formen in i ugnen och låt den stå tills kycklingen är genomstekt, ca 20-30 minuter beroende på storleken.

Smaklig spis!

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera