Medelhavsfocaccia med rosmarin och oliver

FocacciaFocaccia med rosmarin och oliver är ett riktigt härligt och fluffigt bröd med smak av Medelhavet. Utmärkt tillbehör till soppan och supergott att doppa i en riktigt bra olivolja. Passar året runt.

Ugn 180 °C
Portioner: 12

Focaccia

4 ekologiska ägg
200 g färskost
1 ½ dl (60 g) mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Ovanpå

Kalamataoliver
Rosmarin
Flingsalt

1. Vispa ihop ägg och färskost.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
3. Täck en plåt/form med smörpapper. Bred över smeten och toppa med urkärnade oliver, färsk eller torkad rosmarin och lite flingsalt.
4. Grädda i ugnen i cirka 20–30 minuter tills brödet fått en fin gyllene färg.

PS! Oliver innehåller en hög andel fleromättade fetter samt kalcium, järn och betakaroten. Balansen mellan omega-3 och omega-6 i olivolja är 1:13 till skillnad från rapsolja som har en bättre balans med 1:2. Olivolja är känslig för ljus och hög värme. Stek därför helst i ghee, kokosolja eller rapsolja som tål värme något bättre. Se upp för billiga kolsvarta oliver då dessa oftast färgas kemiskt eftersom de skördats innan de hunnit bli svarta på naturlig väg. 

JillsmatReceptet kommer från Jill Wallentin Wollbergs kokbok Jills mat efter säsong (2013, Pagina förlag). Läs mer om boken i Lätt att gilla Jills mat.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera