Mazarintårta med doft av sommar

Foto: Martin Skredsvik

Foto: Martin Skredsvik

Mormor Ingrids mazarintårta med sommarbär och grädde

Det här är en ljuvlig mazarintårta med doft av sommar. Den är som gjord för sommarfika i en syrénberså…
Kokboksförfattaren Emeli Hallbäck föredrar smör framför margarin även om hon vet att vissa kakor och pajdegar blir sprödare och bättre på margarin. Detta är ett sådant recept. Hennes mormor envisas med att det ska vara margarin i stället för smör. Kakan jäser upp bättre, blir luftigare och jämnare gräddad. Ni får testa själva. Servera den som den är eller med en klick grädde och bär. 

ca 10 bitar

200 g margarin eller smör
1⁄2 dl sötmandel
7 bittermandlar
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1⁄2 dl gräddmjölk
3 3⁄4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite matfett och ströbröd till formen

garnering:
2 1⁄2 dl grädde sommarbär 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form, 22–23 cm. 2. Smält margarinet. Låt svalna något.
3. Mal eller mixa mandel och bittermandel. Vill man ha en ljusare kaka så skållar man dem först.
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt mandelmixen, margarin, vaniljsocker och gräddmjölken. Vispa på lägsta fart.
5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa ner i smeten på lägsta fart. Häll smeten i formen.
6. Grädda i ca 40 minuter, sänk sedan värmen till 170 grader. Prova med en sticka hur lös den är. Lägg folie över om den börjar bli för mörk. Fortsätt grädda i ca 15–20 minuter. Testa med sticka att den är klar.
7. Ta ut och låt kakan stå i formen ca 5–7 minuter så att den får sätta sig. Stjälp upp kakan och vänd den så att du får ovansidan uppåt. Låt den kallna under formen den gräddats i.
8. Garnera med lättvispad grädde och sommarbär eller servera det vid sidan av.

PrinsesstårtoromslagReceptet kommer från Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka av Emelie Hallbäck (2013, Bokförlaget Semic). Läs gärna mer om boken i Prinsessan över alla tårtor.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera