Matlaget – en energidepå mitt i veckan

Anna samtalar i matlaget1Onsdagar klockan 19 är en helig tid för alla i matlaget i Helsingborg. Då bokar man inte in italienskakurser eller badmintonspel. Istället träffar man sina goda vänner över en bit mat och avhandlar veckans händelser och ämnen i en härlig blandning.

För drygt 20 år sedan startade vi matlaget tillsammans. Några av oss hade delat studentkorridor och ätit flera måltider tillsammans. Ytterligare några kompisar anslöt och till sist var vi fjorton personer. I takt med att vi skaffade barn valde vissa att gå ur matlaget eftersom de tyckte att de satt mest på golvet och tog hand om barnen. Vi införde då en regel att istället för att ta med barnen så turas man om, en i familjen går. Sedan mitten av nittiotalet har antalet medlemmar varit detsamma och som mest är vi nu 6-7 personer runt bordet.

Fantasifull vardagsmat i matlaget

Anna i matlaget serverar köttbullarMaten som lagas är vardagsmat. Den kan bestå av indisk kyckling med ris och sallad, lammfärsbiffar eller fårsmäckor som Martin från Gotland kallar dem, fisk med thailändsk kryddning eller vegetariska rotfruktsgrytor med bulgur. Ja, listan är lång. Alltid med en kaka eller chokladbit till kaffet eller teet efteråt.

Fantasin tycks inte ta slut och skickligheten att hantera mat till många har ökat med åren. Under de mest stressiga åren på nittiotalet hade en av medlemmarna inte tid att laga mat så han snabbinkallade sin mamma som kom med nystekta köttbullar. Nödlösningen en gång var panikinhandlade pizzor och vem minns inte de snabbuppfrästa currydoftande wienerkorvarna som fick ett lyft med rätt tillbehör och som avnjöts i glad och munter stämning?

Mycket hinner avhandlas i veckan matlag

Under årens lopp har vi följt varandra genom nya jobb, utbildningar, husköp och renoveringar. Vi tipsar varandra om pålitliga byggnadsfirmor och ibland blir det förvirrat.

”Var är Kaj-Ove den här veckan? Han lovade att komma och kakla om i vårt badrum.”

”Han avslutar vår källarrenovering som har dragit ut på tiden…”

Så där kan det låta. Nittiotalet var högtryck för hus- och lägenhetsrenoveringar tillsammans med barnafödande. Det har dryftats hur man på bästa sätt tar hand om barnens sjukdomar liksom förskolepedagogik och aktiviteter på fritiden. Alltid sett från flera håll och med hänsyn till våra olika åsikter.

Medlemmarnas samlade kunskaper i olika ämnen är spridda och varierande från yrken som kurator, läkare, tandläkare, pilot, IT-experter, specialpedagog, ekonom, miljöcertifierare och sjukgymnast. Men utöver alla yrkeskunskaper träder de generösa, varma och humoristiska personligheterna fram och förenar känslan av samhörighet och gemenskap.

Det viktigaste i matlaget är att det finns nyfikenhet, tolerans och humor. Möts man mitt i veckan i familje- och jobbkaoset finns det inte plats för fördömande eller hårdnackad egensinnighet. Till matlaget kommer man trött och hungrig men alltid med en förhoppning om att må bättre när man går därifrån. De glada skratten och de dråpliga historierna som berättas gör att man känner sig mättare och lättare till sinnes. En energidepå mitt i veckan.

Ett gott tillbehörVarje försök att dokumentera rätterna genom åren har misslyckats. Det blir för krångligt att hålla reda på receptboken. Reglerna är enkla: avanmälning sker senast dagen innan, dvs på tisdagen. Annars räknas man med. Turordningen är från norr till söder. Vi bor från Hittarp i norr till stadsdelen Olympia i söder.

Nu närmar sig alla den gyllene medelåldern och barnen har börjat växa upp och kräver inte den passning som tidigare vilket gör att det numera händer att det blir båda två från ett hushåll som går. En nyhet är att det serveras vin. Vinets goda smak och hälsofrämjande egenskaper i måttlig mängd intas i vanliga dricksglas för den som cyklar eller går.

Vi håller igång från januari till juni när skolorna slutar. Då har vi sedvanlig matlagsavslutning med brännbollsspel på gräsmattan utanför Pålsjö Slott. Det har blivit en uppskattad tradition och då är alla barnen med. Fram emot slutet av augusti drar vardagen och matlaget igång igen och då har vi åter mycket att berätta för varandra.

Matintresset är stort bland medlemmarna. För att fira 20-årsjubileet åkte vi på Slow Food-resa till Piemonte och lagade italiensk mat från grunden på en vingård tillsammans. Ostronbaren högst uppe på KaDeWe i Berlin har också haft påhälsning av oss. Snart stundar 25-årsjubileum och en resa till sydligare breddgrader. Planeringen för nya gastronomiska upplevelser i Italien är i full gång!

Den här onsdagen bjöds det på kalvfärsbullar. För receptet klicka på länken nedan!

Matlaget bjuder på kalvfärsbullar i tomatsås

Matlaget bjuder på kalvfärsbullar i tomatsås

Kalvfärsbullar

Här kommer ett annat recept på en återkommande favorit i matlaget.

Saffransdoftande fisksoppa

 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera