Matjessill med brynt smör och äggula

Detta recept på matjessill med brynt smör och äggula kommer från Sebastian Schauermann kokbok 100 fingerfood (Massolit Förlag, 2016) som vi skrivit om här på Smak för Mat.

Sebastian Schauermann kokbok 100 fingerfood. Foto: Fabian Björnstjerna

Matjessill med brynt smör och äggula. Foto: Fabian Björnstjerna

 

12 stycken

2 liter vatten
1 msk salt
3 + 3 msk ättika
12 ägg, helst små om du hittar
olivolja
1 dl brynt smör
25 g dill, hackad
4 matjesfiléer, delade i 3 bitar
1 litet pkt gräddfil
rågbröd, i 12 fina bitar
12 stekta potatisskivor

Börja med att sätta på vattnet och salt i en kastrull, smaksätt med 3 matskedar ättika.
Medan vattnet kokar upp, separera äggen och lägg gulorna försiktigt i en bunke så att de inte går sönder, häll över 3 msk ättika.
När vattnet sjuder, starta en virvel i kastrullen med en hålslev och plocka upp en äggula i taget och sänk ner den i virvelströmmen.
Låt virveln avstanna medan äggulan pocheras i cirka 4 minuter.
Om du är vass så pocherar du alla äggulor på en gång!
Plocka upp äggulan försiktigt och lägg på ett fat med ett stänk olivolja så att den inte blir torr. Bryn smöret och tillsätt hackad dill.
Ös det varma brynta smöret över matjessillen.
Lägg en klick grädd l i botten på varje brödbit, sedan potatisen, sillbiten, smöret och sist äggulan.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera