Man ska inte bada direkt efter maten, eller..?

97815342_Myteroma_9186Tror att de flesta av oss har som barn fått höra att man inte ska bada direkt efter maten. Jag minns inte riktigt varför men jag hade nog en diffus uppfattning om att jag skulle få kramp och sjunka till botten och dö – mer eller mindre omedelbart.

Myter om mat

Det är intressant hur många uppfattningar om mat och dess inverkan på hälsan som finns och som har berättats från föräldrar till barn, generation efter generation. Mycket är rena myter som inte har någon vetenskaplig grund eller är systematiskt undersökta.

Har du också fått lära dig att barn blir hyperaktiva av socker? Så är det inte, enligt professor Stephan Rössner. Allt som är gott anses fettbildande eller cancerframkallande, men oftast är vår oro ogrundad. Det finns ingen speciell mat som får oss att gå ner i vikt eller som tvärtom gör oss tjocka. Att äta hamburgare någon gång ibland leder inte automatiskt till fetma. Att ägg försämrar våra kolesterolvärden är en annan vanföreställning som envist lever vidare i folks medvetande.

I boken Myter om mat (2013, ICA bokförlag) avlivar Stephan Rössner den ena myten om mat efter den andra. Han tar upp olika myter om bl.a. maten i vardagen, huskurer, alkohol och mat med goda respektive dåliga egenskaper.

Det är riktigt rolig läsning och jag måste erkänna att han slagit hål på några uppfattningar som jag hade varit beredd att slåss för För visst är det så att hickan försvinner när man dricker vatten baklänges?! Eller att tranbärsjuice kan förebygga urinvägsinfektion? Tyvärr, det är bara några av många myter om mat.

Som gjort för livliga diskussioner

Stephan Rössner

Stephan Rössner

Boken är upplagd i korta avsnitt och det är lätt att bläddra och dyka ner i ett avsnitt som fångar ens intresse. Jag kan tänka mig att det är en perfekt bok för att få igång ett livligt samtal vid middagsbordet för de flesta är beredda att strida för sina gamla huskurer och uppfattningar om mat. Det roliga är att Stephan Rössner inte kommer med några pekpinnar utan nöjer sig helt enkelt att konstatera att den allmänna uppfattningen faktiskt inte stämmer. Om det är så viktigt när man äter och om det vore farligt att äta middag efter kl 18 så borde den spanska befolkningen vara utraderad sedan århundraden…

Läs gärna boken. Le igenkännande, bli upprörd över att du gått på olika saker och skratta gott!

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera