Lyxa till helgen med en brunch

Brunch på Grand Hotel i Lund

Brunch på Grand Hotel i Lund

Förgyll din helg med en härlig brunch.

För oss som är lite morgontrötta så är brunch det perfekta alternativet! Att när man nu äntligen har sovmorgon slippa gå upp tidigt för att äta frukost, äter man den för sent blir det ju ”fel” med tiden för lunch. Slå ihop de två. Trevligt är det också, att sitta och äta i lugn och ro med sin familj, sina vänner, eller varför inte bara med en god bok eller dagens tidning. Därmed inte sagt att brunch inte är något för alla er morgonpigga också! Men till skillnad från mig så får ni nog äta frukost först!

Så, nu är det bara att välja, ordna själv eller gå på restaurang? Den största fördelen med restaurangalternativet är ju naturligtvis att valet av rätter blir så mycket större. Låt vara att det även blir betydligt dyrare.brunchost

Men om man nu väljer att ordna brunchen själv, vad ska den då innehålla? Amerikanska pannkakor med lönnsirap och blåbärsmuffins ser man väl framför sig? Kanske för att brunchföreteelsen tidigt fått fäste i USA.  Numera finns det färdig pannkaksmix att köpa i de flesta lite mer välsorterade affärer – om man inte har problem att fuska lite. En svensk variant är fattiga riddare eller ”vanliga” pannkakor.

Ägg i någon form tycker jag hör till. Kokt, stekt eller varför inte scrambled eggs, serverat med stekt bacon, köttbullar och/eller prinskorv.  Gravad eller rökt lax passar också bra till scrambled eggs. Ett väldigt gott alternativ är att göra Egg Benedictine – pocherat ägg med stekt skinka och hollandaisesås.

brunchbrödOlika sorters pålägg är ett måste, som ostar, leverpastej, skinka och korv. Sedan tar man något bröd efter tycke och smak samt avslutningsvis lite olika grönsaker.

Jag kan rekommendera en laxtoast som vi gjorde härom dagen. Ta en ciabatta eller en bagel. Dela brödet och grilla det i ugnen någon minut. Lägg på skivade tomater och salladslök, ringla lite olivolja och pressad citron på, peppra. Det behövs inget salt eftersom den rökta laxen tillför tillräcklig sälta. Grilla detta i ugnen 1-2 min. Lägg därefter på kallrökt lax och grilla i ugnen ytterligare 1-2 minuter. Klicka på lite Philadelphiaost, på med locket och ät när toasten fortfarande är varm.laxmacka

För att fullända brunchen måste det serveras något gott att dricka till. Ett stort glas nypressad apelsinjuice, kaffe eller te och varför inte en Bloody Mary.  Sedan är det bara att njuta!

Har ni förresten hört talas om frunch? Detta är tydligen en försvenskning av brunch!

 

Print Friendly
No comments yet.

Kommentera