Lussekatter – ett absolut måste!

LussekatterSaffransbröd och lussekatter hör verkligen advent till. Jag är inte särskilt svag för alla torra julkakor som man ska knapra i sig men lussekatter är ett absolut ”måste”. De åker fram som extra lyx en mörk decemberfrukost, som fika under helgen eller bara när man är sugen helt enkelt.

När man börjar hallucinera om lussekatter så där i mitten av oktober (vilket mina barn gör) känner man ju först doften av saffran och smör och sen hur det är att sätta tänderna i den frasiga ytan för att till sist njuta av en saftig och perfekt gräddad gyllengul bulle… Galen? Ja, det är möjligt men det här med saffransbröd är allvarliga saker – och en konst att få lussekatterna saftiga men inte degiga.
Jag har ibland provat mig fram med att ta i kesella eller kvarg men i år har jag till slut bestämt mig för att det bästa faktiskt är att göra som ”vanligt” dvs tillsätta extra smör för att degen inte ska bli torr. Jag tycker att bullarna har en tendens att bli lite döbakade med kesella eller kvarg. Så voilà, årets recept på lussekatter. Baka, ät och njut! Med nybryggt kaffe, kall mjölk eller julmust.

Saffransdegibunke2 pkt saffran, (á 0,5 g)
1/2 tsk salt
200 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
50 g (1 pkt) jäst, för söta degar
1 st ägg
ca 17 dl vetemjöl

Garnering och pensling

Russin till garnering
2 ägg till pensling av lussekatterna

1. Stöt saffranet med en tesked av sockret
2. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken, salt och socker och låt bli fingervarmt. Tillsätt saffranet.
3. Smula sönder jästen i en bunke, häll över lite av degspadet och rör tills jästen har löst sig.
4.Tillsätt resten av mjölken, ägget och det mesta mjölet. Blanda ordentligt och arbeta degen smidig. Den ska släppa från kanterna men se upp så den inte blir för fast för då blir lussekatterna torra och tråkiga.
5. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
6. Ta upp degen på bänken och arbeta ihop den. Dela den på mitten, och på mitten igen, till 8 delar och sedan var och en av dessa i 3 bitar. Lägg handduk över bitarna och forma dina lussekatter.
7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, tryck i russin ordentligt för annars riskerar de att bli brända. Låt jäsa under handduk 30 minuter
8. Sätt ugnen på 225–250°. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera