Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon

matovinHär är ett recept från den härliga kokboken Allt om mat & Vin som vi recenserat här på Smak för mat.

Deras ord om rätten: 
Till förrätt spelar salt löjrom fint ihop med rökig bacon. Jordärtskockorna med sin lite rustika smak möts av mild gurka, syra från citron och örter. En frisk och aptitretande champagne eller annat mousserande, torrt vin blir en festlig start på måltiden och kontrasterar fint mot sältan i löjrom och bacon.

Till förrätten rekommenderas vinet Deutz Brut Classic (7487), Champagne från Frankrike för 349 kr.

mat&vinlöjromIngredienser till 4 personer

1 paket bacon
80 gr löjrom

Jordärtskockkräm:
250 gr jordärtskocka
1 1/2 msk crème fraiche
2 krm salt

Gurksallad
1/2 gurka
1 msk hackad dill
1 msk finskuren gräslök
1 msk rapsolja
1/2 citron, rivet skal
1 msk pressad citron
1 krm salt

1. Kräm: Skala jordärtskockorna. skär dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa jordärtskockorna tillsammans med crème fraiche till en slät kräm. Krydda med salt.

2. Sallad: Skala och kärna ur gurkan. Skär den i små kuber. Blanda gurkan med dill gräslök, olja, citronskal och -saft. Tillsätt salt.

3. Strimla baconet och stek det krispigt i het stekpanna. Låt rinna av.

4. Fördela jordärtskockskrämen på små tallrikar. Skeda upp löjrommen ovanpå. Fördela gurksalladen runt löjrommen. Finhacka baconet och strö på det. Droppa över olja och garnera med dillvippor.

Detta recept ingår i en trerättersmeny från kokboken Allt om Mat & Vin som utkom hösten 2013. Menyn i sin helhet ser ut så här: Till förrätt serveras löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon. Huvudrätten består av lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm. Middagen avslutas med vaniljsemifreddo med limeblåbär och havresmul.

Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon

Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon

Lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm

Lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm

Vaniljsemifreddo med limeblåbär och havresmul

Vaniljsemifreddo med limeblåbär och havresmul

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera