Lingonparfait

matensmaktDetta recept på lingonparfait är hämtat ur Leif Mannerström och Britt-Marie Mattssons bok Matens makt (Norstedts, 2016). Receptet återfinns i kapitel Sverige FÖR KUNG OCH FOSTERLAND. Läs mer om boken Matens makt här på Smak för Mat.

LINGONPARFAIT

BOTTEN
ca 30 pepparkakor
100 g smör

PARFAIT
1 dl florsocker
4 äggulor
1 dl vatten
½ vaniljstång
3 dl rårörda lingon
4 dl grädde

GELÉ
1 gelatinblad
2 dl varm lingonsaft

GARNITYR
citronmeliss

TILL SERVERING
vispad grädde
knäckflarn
ev rårörda lingon

Mixa pepparkakorna fint. Stek i smör.
Blanda florsocker, äggulor och vatten till parfaiten i en kastrull. Skrapa ner vaniljfröna och sjud på svag värma under vispning tills det börjar tjockna. Mixa de rårörda lingonen och vänd ner. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner.
Klä en springform med bakplåtspapper. Lägg i pepparkakssmulorna och häll över parfaitsmeten. Ställ in i frysen.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Krama ur och lägg ner att smälta i varm lingonsaft. Låt gelén svalna till rumstemperatur och häll den sedan på parfaiten. Ställ in i frysen minst 1 timme.
Låt parfaiten stå framme 20-30 minuter innan den serveras tillsammans med vispad grädde, knäckflarn och ev. rårörda lingon.
Garnera med citronmeliss.

Lingonparfait. Foto: Charlotte Gawell

Lingonparfait. Foto: Charlotte Gawell

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera