Lilla Ego

LILLA EGO_OMSLAG.inddJag sitter med Tom Sjöstedt och Daniel Räms kokbok Lilla Ego, (Norstedts, 2016) i handen och blir lite bedrövad. Hur så undrar du kanske, är boken så dålig? Inte alls, tvärtom. Boken får mig att vilja besöka deras restaurang Lilla Ego redan ikväll. Men restaurangen ligger i Stockholm och jag bor i Lund. Det är flera månaders kö för att få bord. Och inte vet jag så långt i förväg när jag kommer till Stockholm nästa gång. Sannolikt inget besök på Lilla Ego inom kort för min del alltså.

Jag får hålla tillgodo med kokboken, och det är inte vilken kokbok som helst. Tonen i boken är lite raljant, en oklassisk kokbok. Det är roligt att läsa om deras ambitioner och om hur de gick tillväga när de startade krogen. Det är uppfriskande att de delar med sig av sina mindre lyckade rätter. Och framförallt så är det härligt att läsa om och drägla över de fantastiska recepten i boken.

Tittar man bara på bilderna så inser jag att maten de tillagar ligger långt över min förmåga, eller? Det ser så ut, men läser man recepten så infinner sig känslan att det kanske finns en liten möjlighet. Recepten är inte jättekomplicerade. Visst kräver de viss känsla för matlagning och inte minst framförhållning. Vissa rätter måste förberedas dagen innan servering. Men kanske ändå.

Och ska man våga sig på någon av deras rätter så är det bra att ta till sig följande råd:

Vår mat är kanske inte så svår. Dock har vi otroligt mycket saker på tallrikarna och det kan kännas stökigt hemma. Vill ni inte försöka er på hela rätter, plocka ut tillbehör och laga. Ta bort saker som känns oviktiga för er. Bilderna blir lite missvisande när vi gömmer mycket saker under riv, smör, bröd, maränger, crust…

Men oavsett om man tänker tillaga några rätter från kokboken eller inte så är det en kokbok som är mycket trevlig och underhållande att läsa.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera