Lenas chokladtårta – en dröm för chokladälskare

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

Frågan om man någonsin kan tröttna på chokladtårta? Det här är en ljuvlig dröm för alla chokladälskare – Lenas chokladtårta. Dekorera tårtan med frukt och bär som du tycker om. Vi valde jordgubbar och kiwi. Servera gärna lättvispad grädde till tårtan.

10–12 bitar

200 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Chokladkräm:

2 dl vispgrädde
2 dl socker
3 msk sirap
150 g mörk choklad (gärna 70 %)
75 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ihop ägg och socker och blanda ner det smälta smöret.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och vänd ner i smeten.
Häll ner i en springform med bakplåtspapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Koka upp grädden till krämen och låt den koka ner till hälften.
Häll ner socker och sirap i grädden. Rör och låt krämen koka någon minut.
Blanda ner choklad och smör och rör till en blank smet.
Låt krämen svalna och bred den sedan över kakan. Dekorera med frukt och bär.

BakatomslagReceptet kommer från boken Bakat från slottsträdgården Ulriksdal – tårtor, kakor och desserter av Katarina Nordgren (Bokförlaget Semic, 2015).

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera