Laxtårta med pepparrot och ärtröra är smörgåstårtan för oss som älskar pepparrot. Eller vad sägs om kombinationen gravad lax, ärter och massor av färskost smaksatt med pepparrot? Den är hur god som helst och riktigt snabbgjord!
6 portioner
12 skivor formfranska
Cantadoufyllning
125 g Cantadou med pepparrot
1 dl crème fraiche
salt och peppar
200 g gravad lax
Ärt- och pepparrotsfyllning
2 dl gröna ärter, helst frysta
125 g Cantadou med pepparrot
salt och peppar
Garneringskräm
1 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
Garnering
mangoldskott eller liknande
200 g gravad lax
5–6 rädisor
1⁄2 dl ärter
Blanda Cantadou, crème fraiche, salt och peppar till en bredbar röra. Om ärterna är frysta – skölj dem i varmt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Mixa ärter och hälften av färskosten. Rör ner resten av färskosten – mixa inte – och smaka av med salt och peppar. Ställ röran kallt en stund.
Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg tre brödskivor kant i kant på en skärbräda eller bricka. Bred hälften av Cantadou-fyllningen på bröden. Täck med hälften av den gravade laxen. Lägg tre brödskivor ovanpå, men lägg dem så att de täcker skarvarna på det första lagret (som ett tegelmönster). Bred på ett tjockt lager ärt- och pepparrotsfyllning. Lägg på ytterligare tre brödskivor på samma sätt och bred på resten av Cantadou- fyllningen och de sista laxskivorna. Täck med de resterande brödskivorna.
Vispa grädden hårt och blanda den med gräddfil och majonnäs. Bred blandningen ovanpå och runt om tårtan. Garnera med mangoldskott runt om och laxrosor, halverade rädisor och gröna ärter ovanpå.
Receptet kommer från boken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson. Läs mer om boken här.
No comments yet.