Laxpaté med citronsmörsås och laxrom

Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

Att det är gott med färsrätter håller nog de flesta med om. Denna fantastiska rätt, laxpaté med citronsmörsås och laxrom, kommer nog inte få någon att ändra uppfattning! Receptet är hämtat ur Leif Mannerströms trevliga kokbok Färs, (Norstedts, 2014).

Tänk på att laxfärsen mår bra av att få vila kallt över natten efter det att den är gräddad, så här är det lämpligt att göra färsen dagen innan rätten ska serveras.

Receptet räcker till 10 personer som förrätt.

 

Ingredienser
500 g finmalen laxfärs
ca 15 stora skivor kallrökt lax
1 äggula
5 dl vispgrädde
salt och peppar

CITRONSMÖRSÅS
saft av 1-2 citroner
2 schalottenlökar
olivolja till stekning
5 dl torrt vitt vin
ca 400 g rumstempererat smör
ca 3 dl små gröna ärtor
salt och peppar

TILL SERVERING
100 g lax- eller forellrom
lättkokta broccolibuketter
1 knippe dill
2 pkt smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR
Klä en 1-1½ liters paté- eller brödform med plastfolie.
Sätt ugnen på 100º. Kör lax, äggula, salt och peppar i matberedare i ca 1 minut. Häll på grädden och kör ytterligare ca ½ minut eller tills grädden blandat sig ordentligt med fiskfärsen.
Fyll formen med färsen. Täck med plastfolie och baka i ugn ca 1 ½ timme tills patén har en innertemperatur på minst 65º, använd digitaltermometer. Lägg en tyngd på formen (t.ex. ett mjölkpaket) och låt stå kallt, helst över natten.
Skala och finhacka schalottenlöken till såsen. Fräs den i lite olivolja utan att den får färg. Häll på vitt vin och koka ihop tills ca hälften återstår. Vispa alt. mixa i smöret lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Håll såsen varm. Mosa ärtorna lätt och lägg i strax innan servering. Observera att såsen inte får koka efter att man tillsatt smöret, då skär den sig lätt.
Servera skivor av laxpatén med såsen och broccolin. Toppa med rom och garnera med lite klippt dill och smörgåskrasse.

Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera