Lax- och torskbiffar med koriander

 

Foto: Anna Hult

Detta recept på lax- och torskbiffar med koriander och pumpapuré har vi hämtat från Kristina Erikssons trevliga kokbok Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter (Bokförlaget Semic, 2014).

Här har Kristina Eriksson smaksatt fiskfärsen med kräftstjärtar, koriander, mynta och ingefära. Hon ger rådet att tillsätta så lite potatismjöl som möjligt i biffarna, annars finns det risk att de blir lite torra. Gör små biffar istället så håller de ihop ändå.

Ingredienser till 4 portioner

FISKFÄRSBIFFAR
½ gul lök
100 g kräftstjärtar i lag
200 g laxfärs
200 fiskfärs gjord på torsk eller annan vit fisk
1 kruka koriander
½ dl finhackad mynta
½ tsk salt
½ tsk chiliflakes
1 ägg
1 msk potatismjöl
neutral olja att steka i, t.ex. rapsolja

PUMPAPURÉ
1 ½ kg butternutpumpa
olivolja
salt
1-2 msk pressad citron

SERVERING
en sallad

Kör lök och kräftstjärtar i en matberedare. Tillsätt laxfärs och fiskfärs. Hacka koriandern fint på en skärbräda och tillsätt dem tillsammans med mynta, salt, chiliflakes, ägg och potatismjöl till fiskblandningen. Kör alltsammans till en slät smet. Forma lite mindre biffar av smeten och stek dem i stekpannan. Dela pumpan i ganska stora bitar. Skär bort skalet och ta bort pumpakärnorna. Lägg butternutpumpan i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta något. Ugnsbaka pumpan i 225º i ca 25 minuter, den ska vara mjuk. Lägg över butternutpumpan i en gryta och kör den slät med en stavmixer. Värm pumpapurén och smaka av med olivolja, citron och salt. Servera lax- och korianderbiffarna med pumpapuré och en sallad.

K Erikssons Lax- och toskbiff: Foto: Anna Hult

Foto: Anna Hult

Print Friendly

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera