Lättlagad kyckling i långpanna

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Alla behöver ett snabbrecept som detta – en nödfallsrätt som du har glädje av när du inte hinner med några förberedelser. Det handlar helt enkelt om att kombinera ingredienser som verkligen passar bra ihop och sedan hacka, blanda, marinera och ugnsbaka. Du förbereder rätten på ett kick och låter ugnen göra jobbet.

4 portioner

Tid: 1 timme och 10 minuter

4 stora mogna tomater
2 rödlökar
1 röd paprika
1 gul paprika
6 kycklinglår utan skinn och ben
4 vitlöksklyftor
1/2 knippa färsk timjan (15 g)
1 tesked rökt paprikapulver
2 matskedar olivolja
2 matskedar balsamvinäger

Förvärm ugnen till 180°. Tärna tomaterna och lägg dem i ett stort ugnsfat eller i en långpanna (ungefär 25 × 30 cm). Skala löken och skär i stora klyftor, kärna ur och grovhacka paprikorna och lägg allt i pannan tillsammans med kycklinglåren.

Krossa de oskalade vitlöksklyftorna med sidan av knivbladet och lägg i pannan. Plocka timjanbladen och strö dem över paprikan. Tillsätt olja, balsamvinäger och en rejäl nypa salt och peppar. Blanda alltihop så att smaken fördelas men sprid sedan ut det i pannan så att grönsakerna inte täcker kycklingen. Stek i ungefär 1 timme eller tills kycklingen är gyllenbrun och genomstekt. Vänd på den ibland under stekningen och ös den med spadet i pannan. Servera med en härlig grönsallad till. Som tillbehör kan du även ha ris, polenta eller gott bröd att suga upp spadet med.

Ugnsbakad vitlök med skalet på blir jättegod – släng inte innehållet utan tryck ut det och njut!

LagasmartReceptet kommer från Laga smart med Jamie av Jamie Oliver (2014, Bonnier Fakta). Läs mer om boken på Jamie lagar smartare än någonsin.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera