Lättgrillad ”carpaccio” – en riktigt lyxig förrätt

Lättgrillad ”carpaccio” med rucola- och hasselnötcrème är en riktig pärla från grillen. Rätten passar lika bra som varmrätt eller som lyxig sommarlunch (om man utökar portionerna). Om rätten serveras som varmrätt eller lunch grilla gärna några färskpotatisar till.

grilladcarpaccio

Ingredienser till 4 portioner som förrätt

300 g putsad mittbit av oxfilé
salt och svartpeppar
olivolja
250 g sparris

RUCOLA- OCH HASSELNÖTSCRÈME
60 g hasselnötskärnor
40 g rucola
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
salt

TILL SERVERING
50 g västerbottensost
flingsalt och svartpeppar
½ dl smakrik olivolja

★ BÖRJA MED RUCOLA- OCH HASSELNÖTSCRÈMEN: Hacka nötter och rucola grovt och lägg ner i en matberedare. Skala och hacka vitlöken och tillsätt också vitlöken och olivoljan. Mixa till en grynig röra och smaka av med salt.
★ Salta och peppra oxfilén och pensla den med olivolja. Grilla oxfilén och sparrisen i några minuter över direkt värme till kraftig grillyta. Låt oxfilén svalna och skiva den därefter i supertunna skivor. Dela sparrisen i mindre bitar.
★ Lägg upp oxfilén på ett fat. Fördela sparrisen ovanpå. Hyvla över osten. Toppa med rucola- och hasselnötscrèmen. Strö över flingsalt, peppra och ringla över olivolja.

grilla-ML1Receptet är hämtat från Mattias Larssons kokbok Grilla! Kött, fisk, tillbehör, desserter och massor med grönt, (bokförlaget Semic, 2015). Läs mer om kokboken här.

Är du också intresserad av att grilla grönt eller fisk? Vi har ytterligare två fantastiska recept från denna härliga bok på vår sida. Ett på helgrillad blomkål och ett på sesamglaserad lax.

Foto: Jakob Fridholm

Helgrillad blomkål, gruyèreost och gremolataolja. Foto: Jakob Fridholm

sesamlax

Sesamglaserad lax med lime- och koriandermarinerade grönsaker. Foto: Jakob Fridholm

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera