Lasagne med grönkål och svamp

Lasagne m gronkal svamp

Foto: Simon Wheeler

En vegetarisk lasagne med de ljuvligaste ingredienserna. Det här är vad jag kallar bra helgmat; en rätt som kräver en del förberedelser men som sedan tillagas på ett avkopplande vis under ett par timmar och som resulterar i något verkligt värmande och gott.

6 personer

ca 300 g grönkål eller svartkål, grova stjälkar borttagna
30 g smör
500 g champinjoner eller annan svamp, skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
några timjankvistar, endast bladen, finhackade
175 g lasagneplattor (helst färska, men torkade går bra)
20 g parmesanost eller hård getost, eller annan smakrik hårdost, riven
lite raps- eller olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar

Béchamelsåsen

7 1⁄2 dl standardmjölk
1 lagerblad
1 gul lök, grovt hackad
1 selleristjälk, grovt hackad
några svartpepparkorn
50 g osaltat smör
50 g vetemjöl
2 teskedar dijonsenap

Sätt ugnen på 180°. Hetta upp mjölken till béchamelsåsen med lagerblad, lök, selleri och pepparkorn tills den precis ska börja sjuda. Ta av från värmen och ställ åt sidan.

Strimla grön- eller svartkålen grovt. Lägg den i en stor kastrull och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Salta. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 2–3 minuter, tills kålen precis är mjuk. Låt rinna av ordentligt och ställ åt sidan.

Hetta upp hälften av smöret i en stor, vid stekpanna på medelvärme. Lägg i hälften av svampen samt lite salt och peppar. Öka värmen och stek 5–10 minuter, rör om ofta, tills vätskan som svampen avger har kokat bort och svampen börjar krympa, koncentreras och karamelliseras. Rör ner hälften av vitlöken och hälften av timjanen, stek 1 minut till och lägg sedan över i en skål. Fortsätt med resten av svampen och ställ åt sidan.

Värm försiktigt upp mjölken till béchamelsåsen igen och sila av den. Hetta upp smöret i en stor kastrull på medelvärme. Rör ner mjölet så att det blir en slät pasta och låt puttra svagt ett par minuter. Ta av från värmen. Tillsätt ungefär en fjärdedel av den varma mjölken och rör om ordentligt så att det blir slätt. Tillsätt resten av mjölken i 2–3 omgångar så att det blir en slät sås. Ställ tillbaka på värmen och låt puttra svagt några minuter, rör om ofta, till en tjock sås. Rör ner senapen och krydda med salt och peppar.

Rör ner ungefär hälften av béchamelsåsen i kålen. Ställ åt sidan.

Bred ut hälften av resterande béchamelsås i bottnen på en ugnsform (ca 28 x 22 cm). Lägg på en tredjedel av lasagneplattorna och skeda över kålen. Lägg på ett lager till av lasagneplattorna och sedan svampen. Avsluta med ännu ett lager lasagneplattor och resterande béchamelsås.

Strö över den rivna osten och stänk på lite olja. Ugnsbaka cirka 30 minuter eller längre, om lasagneplattorna är torkade, tills ytan är gyllengul. Servera genast.

GronmatReceptet kommer från kokboken Grön mat (2013, Bokförlaget Max Ström). Läs mer om boken i Laga grön mat.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera