Lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm

Det finns de som fortfarande hävdar att lamm smakar kofta. Tänk så fel man kan ha! Den uppfattningen kommer från att man förr i tiden kunde servera gamla pälsfår som kunde ha viss smak av ull, så är inte fallet idag.

matovinHär presenterar vi ett underbart recept på lammracks som serveras med en getostkräm, två smaker som harmonierar synnerligen bra med varandra. Receptet är hämtat från kokboken Allt om Mat & Vin, som vi tidigare har recenserat här på Smak för mat. De rekomenderar vinet Le Tense Sassella (32341) från Lombardiet, Italien för 135 kr till lammet.

 

 

 

mat&vinlamm

Ingredienser till 4 personer
800 gr lammracks
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk hackad rosmarin

Ugnsbakade betor och lök
5 schalottenlökar
6 små gulbetor
6 små polkabetor
6 små rödbetor
2 msk +1 msk + 3 msk rapsolja
1 tsk + 1/2 tsk + 2 krm salt
1 krm + 1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
1/2 dl kapris
1 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger
2 salladslökar

Getostkräm
150 gr getost
1/2 dl crème fraiche

rosmarin

1. Sätt ugnen på 125º. Putsa lammracksen. Stek dem i olja i en stekpanna så att de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt och strö över rosmarinen. Tillaga mitt i ugnen till 58º innertemperatur, ca 35 minuter.
2. Betor och lök: Höj ugnstemperaturen till 225º, gärna varmluft. skala och halvera schalottenlöken. Skrubba betorna i kallt vatten och halvera dem.
3. Blanda lök och gul- och polkabetor med 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar i en ugnssäker form. Blanda rödbetorna med 1 msk olja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar i en egen ugnssäker form så att rödbetorna inte färgar av sig på gul- och polkabetorna. Tillaga båda formarna bredvid varandra mitt i ugnen tills betorna är mjuka och har en rostad yta, ca 15 minuter.
4. Hacka kaprisen. Blanda kapris och persilja med 3 msk olja, vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda dressingen med betor och lök medan de fortfarande är varma. Ansa och strimla salladslöken. Strö den över betor och lök.
5. Kräm: Mixa ost och crème fraiche slätt med mixerstav.
6. Servera lammracksen med betor och getostkräm. Garnera med rosmarin.

Detta recept ingår i en trerättersmeny från kokboken Allt om Mat & Vin som utkom hösten 2013. Menyn i sin helhet ser ut så här: Till förrätt serveras löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon. Huvudrätten består av lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm. Middagen avslutas med vaniljsemifreddo med limeblåbär och havresmul.

mat&vinlöjrom

Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon

mat&vinlamm

Lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm

mat&vinglass

Vaniljsemifreddo med limeblåbär och havresmul

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera