Lammlasagne med fetaost, örter och citron

lammlasagne

Lisa Lemke kryddar sin lammfärslasagne med chili, vitlök, basilika och mynta. Foto: Magnus Carlsson

Ett sätt att njuta av den goda lammfärsen är att laga lammlasagne med fetaost, örter och citron. Lammfärs kan vara lite krångligt att få tag på men bor i du i närheten av Malmö eller Lund beställer du den enkelt på Smak för kött, www.smakförkött.se.

4 portioner
ca 20 minuter + ca 45 minuter i ugn

Béchamelsås

50 g smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk,3%
riven muskot
salt och vitpeppar

Färsblandning

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1⁄2 urkärnad chili
olivolja att steka i
600 g lammfärs
2 dl hackad basilika (hårt packad)
1 dl hackad mynta (hårt packad)
rivet skal och saft från 1 stor citron
salt och nymalen svartpeppar

400 g torkade lasagneplattor
250 g fetaost gjord på får­ eller getmjölk

Till servering

en god och krispig sallad

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och koka upp under omrörning. Låt sjuda på mycket svag värme i 3–4 minuter, eller tills såsen börjar tjockna. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan.

Hacka lök, vitlök och chili. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn färsen. Tillsätt lök, vitlök och chili och låt fräsa tills löken är mjuk. Rör ner örterna tillsammans med citronskal och –saft. Smaka av med salt och peppar.

Varva lasagneplattor, lammfärs och béchamelsås i en ugnsform. Riv fetaosten och fördela det mesta av den mellan varven. Avsluta med ett lager lasagneplattor, béchamel och fetaost. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills den har fått fin färg och plattorna är mjuka. Servera med en god sallad.

Lisa på landet omslagReceptet är signerat Lisa Lemke och kommer från kokboken Lisa på landet – maten & livet på gamla prästgården (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken i Drömmen om livet på landet.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera