Lakritsmarmelad

Foto: Albert Håkansson

Lakritsmarmelad – en marmelad som inte smakar som andra

Hallon, choklad och lakrits är tre smaker som passar oerhört bra tillsammans. Vill du ha mer drag i smaken använder du Tyrkisk peber eller andra hårda saltlakritskarameller. Marmeladen behöver inget syltsocker för att bli fast, den får sin fina konsistens av chokladen när den stelnar. Vill du ha lite mer lakritssmak lägger du i mer än vad som står i receptet.

Till en stor burk:

5 dl hallon (frysta går bra)
1–2 msk lakritspulver eller
1 dl Tyrkisk peber
2 1⁄2 dl strösocker
1 msk honung
50–60 g mörk choklad, 70%
ca 1 msk pressad citron- 
eller limesaft

Koka ihop allt utom chokladen i en kastrull. Använder du karamellerna i stället för lakritspulver, lägg i dem hela, de smälter när de värms. Sjud i ca 10 minuter.

Bryt chokladen i småbitar och vänd ner den. Rör tills chokladen har smält. Häll upp i en burk och förvara svalt.

LakritsomslagReceptet kommer från boken Lakrits – Recept och kuriosa av Annica Triberg och Annika Wallin (Bokförlaget Semic, 2015). Läs gärna mer om boken och hur man kan använda lakrits som smaksättare i Lakrits – hetare än någonsin.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera