Lakritsen gör marmeladen

Foto: Albert Håkansson

Foto: Albert Håkansson

Citronmarmelad med lakrits och vanilj är en blivande favorit för alla som uppskattar engelsk, lite bitter marmelad och som älskar lakrits dessutom. Öka mängden lakritsgranulat om du vill ha ännu mer lakritssmak och tillsätt 1–2 msk vaniljsocker om du vill ha mer sötma.

Till ca 5 dl

3 citroner, gärna ekologiska
1 1⁄2 dl vatten
2 dl syltsocker
1 vaniljstång
1 1⁄2–2 tsk lakritsgranulat

Tvätta citronerna noga. Riv skalet fint och skär ut skinnfria filéer av fruktköttet. Dela dem i mindre bitar. Lägg skal och fruktkött i en kastrull med vatten och socker. Dela vaniljstången, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även ner stången.

Koka upp och sjud sakta i 10–15 minuter tills marmeladen tjocknar. Gör ett geléprov: lägg upp en klick på ett fat, dra med en sked genom marmeladen, när det blir ett spår efter skeden är marmeladen klar. Dra av kastrullen och blanda ner lakritsgranulatet.

Fyll marmeladen i väl rengjorda små burkar. Tillslut och förvara svalt.

LakritsomslagReceptet kommer från boken Lakrits – Recept och kuriosa av Annica Triberg och Annika Wallin (Bokförlaget Semic, 2015). Läs gärna mer om boken och hur man kan använda lakrits som smaksättare i Lakrits – hetare än någonsin.

Print Friendly

, , , , , , , ,

2 Responses to Lakritsen gör marmeladen

  1. Isa 27 april, 2015 at 03:23 #

    Jag tyckte jag följde receptet exakt, dock väntade jag inte på att marmeladen tjocknade utan tog av den efter 15 min och lät den tjockna under tiden den svalnade. Men min marmelad blev grå. Ganska besviken efter att ha sett bilden. Jag tror både vaniljstången och lakritsen spelade in. Det verkar inte vara någon vaniljstång och väldigt lite lakritsgranulat i marmeladen på bilden.

    • Pernilla Jonsson 27 april, 2015 at 04:17 #

      Hej Isa! Vad konstigt. Vi är lika förvånade som du. Kan det bero på vilken typ av lakritsgranulat du använde? Smakade den åtminstone gott?

Kommentera