Lakrits, inte bara godis!

Lakrits – nyttigt godis!

4393407-MMCZX

Den 12 april är det lakritsens dag. Eftersom jag är väldigt förtjust i lakrits så tar jag med glädje tillfället i akt och köper hem lite lakrits. Vad passar då bättre en dag som denna än att kosta på sig lite ”finare” lakrits. Med finare menar jag en lakrits som innehåller mer lakritsrot. Det är förvisso dyrare, men eftersom den innehåller mer lakrits så äter man faktiskt mindre.

Godisätande i all ära, man kan använda lakrits till mycket mer. Den har använts som medicin sedan 1600-talet, då främst mot ”dålig mage” men är även slemlösande vid hosta. Viss försiktighet bör dock iaktas, man kan få högt blodtryck av för mycket lakritsätande.

Jag har varit på Lakritsfabriken i Ramlösa på besök. Den lakrits de tillverkar där är av väldigt hög kvalitet och väldigt, väldigt god! Där gör de lakritsstänger som är doppade i choklad, söt och salt lakrits i munsbitar och olika sorters lakritskolor.  För oss matintresserade så kan man även hitta en sirap att smaksätta glass med men också ett lakritspulver. Pulvret kan användas till att smaksätta såser, soppor eller varför inte göra en lakritspannacotta till dessert?

Har ni vägarna förbi så kan jag rekommendera ett besök på Lakritsfabriken i Ramlösa. I butiken kan man smaka lakritsen innan köp, men de arrangerar även lakritsprovning där. Då får man lära sig var och hur lakritsroten växer och hur tillverkningen går till samtidigt som man får smaka sig igenom deras sortiment.

Här är några roliga tips från Lakritsfabriken i Ramlösa

  • Pudra lakritspulver på äpple och päronklyftor och servera till ostbricka.
  • Använd lakritsrötter som vanilj och kanelstänger. Låt koka med och sätta smak.
  • Smaksätt din sillinläggning med lakrits. Utgå från löksill och tillsätt lakritsrot.
  • Gör drinkar med lakritssmak. Prova dig fram med lakritspulver och sätt i en lakritsrot som drinkpinne.
  • Pudra lite lakritspulver på yoghurten eller filen och tillsätt färska bär, hallon, blåbär, björnbär – lyxfrukost.
  • Låt en lakritsrot dra i ert te för smak och välbefinnande.
  • Våga förnya den klassiska svenska gräddtårtan med italiensk lakrits. Blanda lakritspulver i grädden både mellan bottnarna och på toppen.
  • Lakritspulver i marmelad. Lakrits passar utmärkt att smaksätta marmelader och sylt med. Gott till hallon, blåbär, björnbär, äpple och päron.Tillsätt 2 msk lakritspulver till 1 kg bär eller frukt. Lakritsmarmelad passar bra till ost, frukostbröd och fika.
bild 1

Lakrits- och jordärtskockssoppa från Lakritsfabriken i Ramlösa

 

 

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Kommentera