Lakrits – hetare än någonsin

Foto: Albert Håkansson

Foto: Albert Håkansson

Lakrits som smaksättare

Lakrits är inte bara en klassiker i godispåsen utan har i allt större utsträckningen blivit en spännande smaksättare i mat. Lakritsroten har använts i tusentals år, både som ”tandborste” för att fräscha upp andedräkten och som medicinalväxt.

Lakritsroten är en perenn ärtväxt som växer både vilt och odlas runt om i världen. Världens bästa lakrits anses komma från Kalabrien i södra Italien, där man lär ha tillverkat lakrits sedan 1200-talet. På samma sätt som intresset för mörk choklad var oerhört stor för ett antal år sedan finns det nu en nyfikenhet på att prova lakrits och använda det i olika sammanhang. Och lakrits, eller snarare lakritspulver av rålakrits, är en fantastisk smaksättare i mat, desserter och godis.

Många viner har smak och doft av lakrits och därför passar det utmärkt att prova vin och lakrits tillsammans. Även öl kan smaka och dofta lakrits. Samma sak med kaffe och te som fått smak av lakritsroten. Det passar utmärkt att dricka till starkt kryddade rätter, istället för vin, eller till lagrade ostar, mörk choklad och crème brûlée.

För nöjes skull

Är du en riktigt hängiven lakritsälskare så firar du givetvis lakritsens dag den 12 april! Runt om i världen arrangeras varje år lakritsfestivaler och förra året gick världens största lakritsfestival av stapeln just i Sverige. I år arrangeras Lakritsfestivalen 2015 den 21-22 mars i Stockholm så missa inte chansen att besöka den.

LakritsomslagFör dig som är intresserad av att lära dig mer om lakrits och hur du kan använda det i matlagningen kan jag rekommendera en liten pärla – den nyutkomna boken Lakrits med underrubriken Recept och kuriosa av Annica Triberg och Annika Wallin (Bokförlaget Semic, 2015). Den är trots sitt smidiga format fylld av rolig information och läckra recept. Läs dessutom gärna mer i Lakrits, inte bara godis!

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera