Laga vilt – Vildsvinsgryta ”Boeuf Bourguignon”

Foto: Stefan Wettainen

Foto: Stefan Wettainen

Vildsvinsgryta ”Boeuf Bourguignon” med potatisstomp är ett av restaurangparets och författarna Frida Ernsth och Mikael Axells favoritrecepet. Första gången de lagade denna klassiska rätt satt de och överöste grytan med superlativer, och då skötte den sig helt själv.
Se bara till att grytan får koka varsamt och försiktigt under lock den tid den behöver så kommer du inte blir besviken. Frida Ernsth och Mikael Axell serverar den ganska ofta på sin restaurangen som dagens lunch men de har även lagat den på bröllopsmiddagar. Att pressa nykokt potatis med senap, lök och örter till gör inte receptet sämre.

4 personer

600 g grytbitar av vildsvin
4 vitlöksklyftor, skivade
2 msk tomatpuré
1 stor morot, skuren i mindre bitar
1 bit rotselleri, skuren i mindre bitar 10 steklökar, skalade
4 lagerblad
1 knippe timjan
300 g vildsvinssida, skuren i kuber
2 x 2 cm (eller rökt baconsida)
ca 12 hela champinjoner eller valfri svamp
1/2 flaska rött vin (eget val)
1 dl balsamvinäger
1 msk strösocker
salt och peppar
majsena

Potatisstomp:

10–12 medelstora potatisar
3 stora schalottenlökar, hackade
2 msk dijonsenap
50 g smör
1/2 dl hackad timjan
1/2 dl hackad gräslök
salt och peppar

Bryn kött, svamp och grissida hastigt i omgångar i en panna och lägg sedan över i en större gryta.

Koka ur pannan med balsamvinägern och låt sjuda i ca 30 sekunder, häll sedan vätskan över köttet. Tillsätt moroten, rotsellerin, timjan, lagerbladen och steklökarna.

Fyll grytan med rödvinet och vatten så det täcker alla ingredienser. Tillsätt salt och peppar efter smak och koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2–2 timmar. Red av med majsena till simmig konsistens.

Potatisstomp: Sautera schalottenlöken. Koka potatisen och mosa den grovt med gaffel eller visp. Blanda med schalottenlök, senap, örter och smör. Smaka av med salt och vitpeppar.

Omslagsbild vildsvinReceptet kommer från boken Vildsvin – 52 utsökta rätter från tryne till svans. Läs mer om boken i Vildsvin – från tryne till svans.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera