Laga vilt – snabbt & enkelt

Nu vankas det vilt igen!

ren

Foto: Helén Pe

Hösten är högsäsong för allt viltkött. Utbudet i butikerna ökar markant, framför allt om man tittar på färskt viltkött. Det som eventuellt fattas är kanske kunskapen om hur man ska tillaga viltet. Vi har nog många den felaktiga uppfattningen att det är mycket svårare att tillaga viltkött än annat kött. Men det behöver det verkligen inte vara.

Några som har tagit fasta på detta är Carina och Ulrika Brydling som nu i september 2014 (bokförlaget Semic) kommit ut med boken Laga vilt – snabbt & enkelt. Deras ambition är att visa och lära ut hur snabbt och lätt det faktiskt är att tillaga vilt. Så enkelt att det passar utmärkt även till vardagsmiddagen.

laga viltMen var får man då tag på viltet om man inte jagar själv eller har en jägare i sin omgivning? Det visar sig inte heller innebära några större problem, eller som Carina och Ulrika säger ”Nu vill vi att alla ska kunna njuta av goda viltsmaker. Därför gav vi oss ut i butiken för att sondera terrängen. Vi blev glatt överraskade över att det faktiskt finns ett rätt stort utbud av svenska viltprodukter, såklart mer i en stor stad men även mindre städer har god tillgång. På många platser i Sverige finns även viltbutiker och det går alltid att beställa vilt på nätet. Jippi!”

Det som är tilltalande med Laga vilt – snabbt & enkelt är att det är ganska stor spridning på recepten som vilda tacos som görs på viltskav, halstrad röding med fänkåls- och saffransyoghurt, risotto på rökt viltkorv, gravad hjort med cognac- och lingonsås samt ett antal desserter som till exempel lingontarte med kolasås. Dessutom så är recepten lätta att följa och inte alltför tidskrävande. Med andra ord så går det som de säger ”att laga goda, nyttiga och vanliga men vilda rätter varje dag!

Och för alla som bara vill äta ekologiskt kött – något mer ekologiskt än viltkött finns inte! Och för alla som vill äta lite smalare mat – mycket magrare kött än viltkött är svårt att hitta!

Så lycka till med höstens viltmiddagar!

Lite allmänna råd och tips om smaker på olika sorters vilt och tillagning finns även i vår tidigare publicerade artikel  Äntligen viltsäsong.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera