Laga grön mat

GronmatKokboken Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall (2013, Bokförlaget Max Ström) är en riktig bibel om du vill få inspiration att laga grön mat. Det är en vegetarisk kokbok för i princip alla måltider. I Grön mat finns mer än 200 lockande vegetariska recept med både varma och kalla rätter, soppor, sallader, festmat och en mängd smårätter. Recepten är vegetariska men passar alla som vill äta nyttigare. Grundtanken är att ta vara på säsongens råvaror och allt ska naturligtvis helst vara ekologiskt och närodlad.

Jag måste erkänna att jag har lite fördomar om vegetariska kokböcker. Jag tycker att de aldrig är riktigt lika lockande som andra kokböcker utan att det är något trist och lite präktigt över dem – tråkigare bilder, töntigare layout, sämre färgåtergivning (förutom alla salladsböcker som fullkomligt badar i färg och vattenstänkta tomater). Ja, du hör. Men, jag måste säga att när jag läser Grön mat kommer mina fördomar på skam. För det första är det riktigt bra recept på rätter som jag verkligen vill laga. För det andra är det så många syndigt goda ingredienser i rätterna så jag har svårt att tro att någon kommer att sakna kött. Boken är heltäckande och inspirerar definitivt mig att prova fler vegetariska alternativ. Och den innehåller båda vackra fotografier och läckra illustrationer!

En av de läckra rätterna i boken, Lasagne med grönkål och svamp. Foto: Simon Wheeler

En av de läckra rätterna i boken, lasagne med grönkål och svamp. Foto: Simon Wheeler

Det är svårt att inte beröras av författarens kloka resonemang om att vi av många orsaker bör äta mer grönt. Hugh Fearnley-Whittingstall är en känd matprofil i sitt hemland England och hans filosofi är att vara en selektiv allätare, som väljer etiskt producerat kött och hållbart fiske men begränsar sin aptit på dessa födoämnen. ”Vi i västerlandet äter alldeles för mycket kött – för mycket för vår egen hälsa och alldeles för mycket för välbefinnandet för de många miljoner djur som föds upp för att bli mat. För mig är industriellt jordbruk helt enkelt fel – miljömässigt och etiskt”, skriver författaren Hugh Fearnley-Whittingstall.

Han menar att vegetarisk mat tidigare haft fokus på att ersätta köttet. Tänk om. Växlar vi över till grön mat kan vi med gott samvete glömma köttet. Istället för att stoppa i sig vegetariska korvar, kotletter av nötter och sojabiffar så laga goda säsongsbetonade grönsaksrätter. Jag kan lova att du kommer hitta många nya favoriter i Grön mat – oavsett du är övertygad vegetarian eller om du bara vill äta mer och godare grön mat!

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera