Laga glutenfritt – något för alla

glutenfritt3d1Att många lider av glutenintolerans, celiaki, är numera allmänt känt. Men det är nog inte den enda orsaken till att fler och fler väljer att laga glutenfritt. Många gör det för att de helt enkelt mår bättre utan gluten. Detta fenomen är något som inte minst märks på mångfalden av kokböcker med glutenfria recept. Ett av de senaste tillskotten är Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarssons nya kokbok Laga glutenfritt. Pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker (Bokförlaget Semic, 2016).

När man bläddrar igenom boken så tänker man inte på att alla recept är glutenfria. Det ser ut som ”en vanlig” kokbok. Här finns läckra pastarätter, pizzor, matiga pajer, tacos, dumplings och mycket annat. Rätter som alla får oss att tro att de innehåller gluten.

Boken är en utmärkt guide till dig som vill laga glutenfritt, men som inte är så hemma på området. Vi får en inblick i vilka mjölsorter som är naturligt glutefria som till exempel majsmjöl, mandelmjöl och rismjöl. Vi får tips på glutenfria alternativ till pasta och nudlar som finns i butik, men också recept på hemmalagad glutenfri pasta, med eller utan ägg.

Det är en inspirerande bok för såväl den glutenintolerante som den som ”frivilligt” väljer bort gluten. Boken innehåller många varierande och frestande recept, recept på hur man lagar glutenfri mat utan att för den skull kompromissa med smaken.

Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarsson väljer ekologiska råvaror och naturliga smaksättare i så stor utsträckning som möjligt och deras recept har ett balanserat näringsinnehåll. Tillsammans har de tidigare skrivit kokboken Baka glutenfritt från 2015.

Det utmärkta fotografierna är signerade Eva Hildén Smith.

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera