Kycklingtacos med mole negro

tacoomslagDetta recept på kycklingtacos kommer från Malin Erikssons kokbok Taco Mexican Style, (Bonnier Fakta, 2014). Läs mer om boken i vår recension Tacos på riktigt – the Mexican Style. Vi har fler tacosrecept från denna bok; Kryddiga mexikanska tacos som är gjort på fläskkarré med lite hetta från chili.

Malin Eriksson skriver så här om maträtten:

Det här är Mexicos nationalrätt, enligt många. En klassisk, väldigt mustig rätt med många ingredienser – och en av mina personliga favoriter. Egentligen är det mer en gryta baserad på kalkon eller kyckling som serveras med ris, men här har jag anpassat receptet så att det passar till kycklingtacos. En mixer är ett måste till detta recept.

Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

8–10 PORTIONER

3 msk majsolja
2 chipotlechilifrukter
1 anchochili
2 guajillochilifrukter
1/2 liter varm kycklingbuljong
1 silverlök
5 vitlöksklyftor
2 tomater
6 katrinplommon
2 msk russin
1 krm torkad mejram
2 krm torkad oregano
2 krm torkad timjan
2 krm malda nejlikor
10 sötmandlar
10 pekannötter
10 jordnötter
2 msk pumpakärnor
2 msk sesamfrön
1 kg kycklingbröstfilé
3 dl vatten
20 g 70 % mörk choklad
salt efter smak

TILL SERVERING
varma tortillabröd
picklad rödlök
grön salsa
2 msk rostade sesamfrön limeklyftor

Fräs chilifrukterna i cirka 30 sekunder på varje sida i en del av majsoljan (får inte brännas). Ta av stjälkarna på chilifrukterna, lägg frukterna i en skål och häll i buljongen. Låt stå i 30 minuter och mixa sedan alltsammans till en slät konsistens.

Hacka silverlök, vitlök och tomater och fräs i några minuter i en del av oljan tillsammans med katrinplommon och russin. Rör ner mejram, oregano, timjan och malda nejlikor. Häll ner blandningen i chilivätskan i mixern och kör till en slät blandning.

Rosta sötmandlar, pekannötter och jordnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Tillsätt pumpakärnor och sesamfrön och fortsätt att rosta tills allt har fått färg. Häll även detta i mixern och kör till en jämn konsistens.

Bryn kycklingen på båda sidor i en gjutjärnsgryta i resten av oljan. Tillsätt den mixade blandningen samt vattnet och låt småkoka tills kycklingen är mör, det tar cirka 1  timme. Häll av vätskan och riv köttet i strimlor med hjälp av två gaar. Häll tillbaka vätskan och låt koka utan lock tills det mesta av den har kokat bort. Hacka chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt.

Servera kycklingen tillsammans med tortillabröd, picklad rödlök, grön salsa (se nedan), sesamfrön och limeklyftor.

Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

GRÖN SALSA
1 silverlök
8 tomatillos färska eller konserverade
1 grön jalapeño
1 vitlöksklyfta
1 dl grovhackad färsk koriander
saften av 1/2 lime
1 tsk salt 

Sätt ugnen på 220 grader. Klyfta silverlöken. Låt färska tomatillos ligga i ljummet vatten i 10 minuter. Skala dem därefter och skölj dem i kallt vatten.

Rosta tomatillosarna i ugnen (konserverade ska inte rostas, bara rinna av) tillsammans med silverlök, jalapeño och vitlök tills tomatillosarnas skal har blivit svartfläckigt. Eller rosta dem separat i en mycket het stekpanna tills skalet är svartfläckigt och gör sedan likadant med silverlök, jalapeño och vitlök. Alternativt fräs alltsammans i några minuter i en medelvarm stekpanna. Man kan också välja att göra salsan helt rå. De tre tillvägagångssätten ger olika smak på salsan.

Mortla vitlök och salt i en molcajete eller kör i mixer. Tillsätt silverlök, jalapeño, tomatillos samt koriander och mortla ihop till en någorlunda jämn konsistens. Smaka av med limesaft och salt.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera